Denník N

Zásadná zmena v bratislavskom odpade: po pochybnostiach o recyklácii už nebude plasty triediť súkromník, ale mesto

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Odpad vytriedený Bratislavčanmi doteraz prúdil k firme s pochybnou minulosťou. Tá ho roztriedila a rozhodla, čo sa zrecykluje a čo sa spáli. Hoci mala špičkovú techniku, pri plastoch dosahovala nízke čísla. Bratislava zaplatí takmer štyri milióny eur a hovorí, že bude odpad triediť lepšie.

Po pochybnostiach o recyklácii plastov v Bratislave nastáva zásadná zmena. Vedenie mesta sa dohodlo so súkromnou firmou, ktorá mala doteraz na starosti triedenie odpadu, že od nej odkúpi modernú triediacu linku a bude to robiť vo vlastnej réžii.

Obsah žltých kontajnerov na plasty nie je možné poslať priamo na recykláciu, najprv ho treba rozdeliť na jednotlivé druhy podľa materiálu, veľkosti či farebnosti. Pre mestskú zberovú spoločnosť OLO to roky zabezpečovala externá firma Bratislavská recyklačná.

Hoci mala najmodernejšiu optickú linku na Slovensku, dokázala na recykláciu poslať len 30 percent vytriedených plastov. Tvrdila, že v odpade hlavného mesta nie je viac plastov, pre ktoré by na trhu existoval recyklátor.

Iné slovenské mestá sú pritom v tomto efektívnejšie. Podľa údajov Natur-Packu, organizácie zodpovednosti výrobcov, ktorá platí triedený zber v Bratislave, pritom dokáže Žilina zrecyklovať 58 percent, Stará Ľubovňa 60 a Prešov až 65 percent komunálnych plastov.

Zmluva s Bratislavskou recyklačnou na dotrieďovanie odpadu mala pôvodne vypršať v júli 2022. OLO firme ešte v decembri minulého roka oznámilo, že ju ďalej nepredĺži. Napokon sa so spoločnosťou dohodlo, že spoluprácu ukončia ešte skôr – a triediacu linku získa mesto.

Video: Kam putuje odpad Bratislavčanov a prečo nerecyklujeme viac plastov? (autorka: Martina Koník)

Linka za takmer 3,5 milióna eur

„Dnes je historický deň, pretože Bratislava vyhlasuje samostatnosť v staraní sa o svoje odpady – plasty a papier,” oznámil v pondelok primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Po mesiacoch rokovaní našiel magistrát dohodu s Bratislavskou recyklačnou. OLO odkúpi automatizovanú triediacu linku za 3,5 milióna eur, ďalších 400-tisíc bude stáť urovnanie sporov a zmluvných vzťahov.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Odpad

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie