Denník N

Holého dotovaný nájomný byt by mohla dostať aj rodina v Bratislave, kde obaja manželia zarábajú takmer 3000 eur

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Z prepočtov, ktoré ukazovali viacerým politikom a inštitúciám ľudia od vicepremiéra Štefana Holého, by na štátom podporované nájomné byty dosiahli aj ľudia s viac ako dvojnásobkom slovenskej priemernej mzdy. 
  • Potvrdzuje to obavu rozpočtovej rady, že celá podpora nájomného bývania by len konkurovala normálnej komerčnej výstavbe.
  • Štát by tak stratil na daniach a niektorým ľuďom by to bývanie len predražilo. 

Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár sa v posledných dňoch opakovane ohradil proti záverom rozpočtovej rady, že ak sa bude stavať veľa nájomných bytov s nižšou DPH, postaví sa menej bytov v súkromnom sektore a zaťaží to rozpočet.

„Veľmi ma mrzí, že sme dostali ďalšie polená pod nohy, keď nám bolo povedané, že keď sa budú stavať byty pre obyčajných ľudí, tak potom sa nebudú stavať luxusné pre tých boháčov. Z tých má štát veľkú DPH-čku a o tú príde…. Toto ja odmietam. Ja sa nebudem pozerať na to, či boháči budú mať drahé luxusné byty,“ povedal Kollár rozhorčene v utorok na tlačovej konferencii.

Hnutie potom ešte vydalo oficiálnu tlačovú správu, kde tieto argumenty opakovalo.

Aká je realita

Pre pochopenie toho, čo presne a pre koho chystá Sme rodina v Holého iniciatíve na podporu nájomného bývania, treba sledovať, čo je napísané v návrhu zákona a čo rozprávajú ľudia z jeho úradu, keď ich koncepciu vysvetľujú ľuďom z vládnej koalície.

Cenu regulovaného nájomného

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Boris Kollár

Reality

Sme rodina

Štefan Holý

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie