Denník N

Viceguvernér NBS Ódor: Periférie sa u nás budú vyľudňovať ako v Japonsku

Ľudovít Ódor. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ľudovít Ódor. Foto N – Tomáš Benedikovič

Odchod mladých ľudí do zahraničia bude mať podľa Ľudovíta Ódora zásadnejší dosah na krajinu ako pandémia. Pre študentov z južného Slovenska je odchod jednoduchší vďaka jazyku, no problémom je najmä kvalita škôl.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Komárne a v okolí.

Uznávaný ekonóm a viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor je rodákom z Komárna. Keď sa ešte v 90. rokoch minulého storočia rozhodoval, kam pôjde študovať, zvažoval aj Budapešť, no rozhodol sa pre Bratislavu. Zavážilo to, že na Matematicko-fyzikálnej fakulte sa vtedy otváral nový odbor ekonomickej a finančnej matematiky, čo považoval za progresívne.

Vraví, že voľakedy sa ho v rodnom kraji oveľa častejšie pýtali, či nie je ako Maďar v Bratislave diskriminovaný. Občas sa na nás pozerali škaredo v električke, keď sme sa rozprávali po maďarsky, ale zlepšuje sa to, hovorí.

Prečo ste sa po vysokej škole nevrátili späť do Komárna?

Južná časť Slovenska nie je veľmi atraktívna, čo sa týka práce, bohužiaľ. Je úplne prirodzené, že keď človek študuje napríklad ekonómiu, financie, manažment, najviac pracovných príležitostí má v hlavnom meste. Návrat je už potom ťažký, najmä keď sa človek chce v mojom odbore uplatniť.

Máte predstavu, koľko vašich spolužiakov zo strednej školy sa do Komárna vrátilo?

Relatívne veľká časť mojich spolužiakov žije v Maďarsku. Povedal by som, že je málo takých, ako som ja, že zostanú v Bratislave. Skôr žijú naďalej na juhu, ak napríklad podnikajú. Tí, ktorí odišli študovať do Maďarska, tam dosť často aj zostanú.

Spravodajstvo v maďarčine v Denníku N

Denník N zvažuje projekt spravodajstva v maďarčine, prosím, pomôžte nám vyplnením dotazníka.

Čo je hlavný dôvod, že sa ľudia z južného Slovenska rozhodnú študovať v Maďarsku? Ide zrejme o pomerne veľkú časť študentov.

Áno, je to veľká časť. Hlavný dôvod je, že niektoré školy sú tam kvalitné. Veď vidíme, že veľa mladých ľudí zo Slovenska odchádza aj do Česka, lebo hľadajú niečo lepšie. Dôvod je však aj jazyk. Niekedy si ľudia volia ľahšiu cestu, kvôli jazyku idú napríklad do Maďarska.

Ešte si spomínate na hodiny slovenského jazyka v škole? Akú ste mali skúsenosť?

Je to veľmi podobné, ako keď sa učíte po anglicky alebo po nemecky.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Denník N v Komárne

Dôchodky a dôchodkový vek

Školstvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie