Denník N

Možno sa to týka aj vás: vek bude od januára dôvodom na výpoveď

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Zamestnávateľ môže dať od januára 2022 výpoveď zamestnancovi, ktorý dovŕšil 65 rokov a už má nárok na starobný dôchodok.
  • Obe podmienky musia byť splnené súčasne.
  • Máte nárok na odstupné, jeho výška závisí od toho, či sa váš pracovný pomer skončí výpoveďou alebo dohodou.

Zamestnávatelia získali od januára budúceho roka možnosť omladiť zostavu svojich zamestnancov. Dôvodom na výpoveď už bude aj vek. Platiť to bude pre ľudí, ktorí dovŕšili 65 rokov a súčasne majú aj nárok na penziu.

Pozmeňujúci návrh k marcovej novele Zákonníka práce presadil poslanec Marián Viskupič (SaS). V parlamente argumentoval tým, že ide o snahu o medzigeneračnú výmenu a podporu zamestnanosti. Tú podľa neho narušilo časté posúvanie dôchodkového veku, čo viedlo k tomu, že zamestnávatelia držali v pracovnom pomere aj ľudí starších ako 65 rokov.

Čo hovorí Zákonník práce 

V ustanovení § 63 ods. 1 Zákonníka práce pribudlo nové písmeno – f), ktoré umožňuje dať výpoveď zamestnancovi, ktorý „dovŕšil 65 rokov veku a vek určený na nárok na starobný dôchodok“.

Porušenie pracovného práva? Majú to aj inde

Konfederácia odborových zväzov tvrdí, že vek nemôže byť dôvodom na výpoveď. Podľa odborárov ide o diskriminačnú zmenu, ktorá zjednodušuje prepúšťanie starších pracovníkov.

Podľa odborárov je dôchodkový vek ako výpovedný dôvod v rozpore

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie