Denník N

Smer schválil potraviny s nižšou DPH, sústredil sa najmä na mäso

Foto – TASR
Foto – TASR

Aktualizované 11:25 – Krátko pred voľbami štát zníži DPH na viaceré potraviny. Obchodníci sľúbili, že sa nižšia daň premietne do cien na pultoch.

Niekoľko týždňov pred voľbami by mali spotrebitelia na Slovensku dávať do nákupných vozíkov lacnejšie potraviny. Zníženie DPH na viaceré druhy potravín z 20 na 10 percent schválili poslanci parlamentu.

Návrh sa do parlamentu dostal nie po prerokovaní vo vláde, nezaoberali sa ním ani výbory. Až po niekoľkohodinovej rozprave ho predložili dvaja poslanci Smeru – Ladislav Kamenický a Daniel Duchoň – ako pozmeňujúci návrh k novele zákona o dani z pridanej hodnoty.

Za tento návrh hlasovalo 99 poslancov. Podporili ho tak nielen členovia Smeru, ale aj niekoľko opozičných poslancov.

Podľa schváleného zoznamu by sa od 1. januára 2016 mala znížiť DPH na všetky druhy čerstvého mäsa a sladkovodné ryby, droby, ale aj na niektoré druhy mrazeného mäsa. Nižšia DPH sa má týkať aj masla, mlieka a smotany, tiež čerstvého chleba.

Na tieto potraviny znížia DPH

  • mäso z hovädzích zvierat – čerstvé alebo chladené
  • mäso zo svíň – čerstvé, chladené alebo mrazené
  • mäso z oviec alebo kôz – čerstvé, chladené alebo mrazené
  • mäso a jedlé droby z hydiny – čerstvé, chladené alebo mrazené
  • mäso a jedlé droby z domácich králikov – čerstvé alebo chladené
  • živé sladkovodné ryby
  • ryby – čerstvé alebo chladené
  • rybie filé a ostatné rybie mäso zo sladkovodných rýb
  • mlieko a smotana – nezahustené ani neobsahujúce pridaný cukor či iné sladidlá
  • maslo
  • čerstvý chlieb

Poslanci Smeru, ktorí návrh predložili, očakávajú, že by po znížení DPH mohli byť niektoré druhy čerstvého mäsa, ale aj ryby dostupnejšie pre širšie vrstvy ľudí. „Návrh sleduje aj podporu potravinárskej produkcie a chovu zvierat na území Slovenska,“ priznávajú v návrhu.

Medzi potraviny, ktoré Smer zvýhodní, sa nedostali mliečne výrobky – napríklad jogurty a syry, ale ani zelenina či ovocie.

Do cien to premietnu

Prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak minulý týždeň ubezpečil, že obchodníci 1. januára znížia ceny tých vybraných výrobkov, ktoré budú v zákone, o 8,33 percenta. „Pretože 10-percentná DPH sa podľa metodiky výpočtu premietne na konečnej cene výrobku o 8,33 percenta,“ dodal.

Nákup lacnejších potravín, ktorý stojí teraz napríklad 5 eur, by bol po novom o približne 40 centov lacnejší.

Zväz obchodu verí, že zníženie DPH na vybrané potraviny sprístupní základné potraviny pre slabšie sociálne vrstvy. Po znížení DPH by podľa Konštiaka mala klesnúť nákupná turistika za potravinami do okolitých krajín.

Sľúbil to strane Smer

Zníženie DPH na vybrané potraviny z 20 percent na 10 percent predstavil premiér Robert Fico na pracovnom sneme strany Smer v máji. Ministerstvo financií vtedy odhadlo, že štát príde o približne 60 miliónov eur, čo je približne desatina ročného výberu DPH z potravín. Teraz sa už hovorí o niečo vyššej sume.

V prvej polovici júna zverejnila RTVS prvý zoznam, ktorých potravín by sa nižšia DPH mala týkať. Podľa neho sa mala znížiť na dva druhy mlieka, maslo, najpredávanejší chlieb a čerstvé mäso.

Ministerstvo pôdohospodárstva naznačovalo, že zvýhodnenie nebude na mäsové výrobky, mrazené mäso, jogurty, syry, pečivo.

Z dnes predloženého návrhu vyplýva, že väčšinu z týchto potravín skutočne do nižšej sadzby DPH Smer preradiť nenavrhol. Ústupok urobil len pri niektorých druhoch mrazeného mäsa.

Lobovať chceli viacerí

Po zverejnení prvého zoznamu niektorí výrobcovia potravín naznačovali, že budú lobovať za to, aby sa do nižšej sadzby DPH dostali aj tie „ich“ potraviny.

Pre Denník N to priznala napríklad Únia priemyselných pekárov, ktorá chcela nižšiu DPH presadiť aj na rožky. Ovocinárska žiadala, aby na zoznam potravín s nižšou DPH boli zaradené aspoň jablká ako základná komodita ovocinárstva u nás.

Napokon však väčšina z nich zvýhodnenie pre svoje potraviny nevybojovala.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

DPH na potraviny

Ekonomika

Teraz najčítanejšie