Denník N

A čo ak za rast cien bytov môžu aj chybné dáta, ktoré sme brali príliš vážne?

Ilustračné foto – JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory
  • Rozdiel v odhade rýchlosti rastu cien bytov a domov bol za druhý štvrťrok už štvornásobný. Kým NBS pred mesiacom informovala o medziročnom raste ku koncu júna o takmer 20 percent, štatistický úrad ani nie o piatich percentách. 
  • Jedno z vysvetlení je, že štatistický úrad začal používať nové údaje z katastrov nehnuteľností, ktorých je výrazne viac, ako mával donedávna z Cenovej mapy nehnuteľností. Otvorilo to otázku, nakoľko dôveryhodné údaje sme doteraz používali. 
  • Nie je jedno, o akom raste cien bývania verejné inštitúcie informujú. Nastavujú očakávania kupujúcich i predávajúcich, ovplyvňujú developerov. Ak by boli neprimerane vysoké, tlačia na rast cien a prispievajú k tomu, že bývanie je pre mnohých nedostupné. 
  • Ponukové ceny sa už v indexe, ktorý tvorí NBS, približujú do pásma „vysoké riziko“. Ešte nedávno toto pásmo centrálna banka nazývala „bublina“.

O čo ide: Štatistický úrad naposledy zverejnil vývoj cien nehnuteľností úplne po novom. Začal používať údaje z katastra nehnuteľností, teda priamo na základe toho, čo je v zmluvách potrebných k prevodu nehnuteľnosti. Donedávna

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie