Pražiareň z Komárna: Na objednávky majú lovcov kávy, na praženie aj prístroj z Devy
Ako sa nakupuje káva z Latinskej Ameriky či z Afriky a ako na Slovensku rastie trh malých pražiarní.
Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Komárne a v okolí.
„Už musíme ísť von,“ hovorí Peter Ondrejka, keď vypúšťa praženú kávu z pražičky. Spolumajiteľ komárňanskej pražiarne kávy Green Plantation dobre vie, že káva nesmie zostávať v horúčave ani o sekundu dlhšie ani kratšie a že najneskôr do štyroch minút musí aj vychladnúť.
Preto sa káva po pražení točí a rozmetá metličkami, zatiaľ čo stroj k nej zhora vháňa pre zmenu chladný vzduch.
Na začiatku sú kávové zrná svetlozelené, a keď ich nasypete do stroja, postupne menia farbu aj vône.
„Keď ovoniate na začiatku, budú vám pripomínať vôňu čerstvo pokosenej trávy. O dve-tri minútky