Denník N

Ľudia z odpadového biznisu prehovorili o podvodnej schéme s falšovaním údajov a recyklácii

Obrázok N
Obrázok N
  • Čísla o tom, koľko komunálneho odpadu na Slovensku zrecyklujeme, sú podľa viacerých zdrojov z odpadového biznisu aj z ministerstva životného prostredia len ilúziou a výsledkom premysleného podvodu.
  • Odpadárske firmy totiž našli dieru v systéme, ktorá im umožňuje vykazovať zrecyklovaný priemyselný odpad ako komunálny. Pomáhajú im v tom archaické papierové potvrdenky.
  • Slovenská inšpekcia životného prostredia potvrdila, že v minulosti dostala rovnaké informácie, no nie je v jej kapacitách ich preveriť.
  • Zmeniť by to mohol nový informačný systém odpadového hospodárstva, ktorého spustenie však rezort životného prostredia roky odkladá.

Aktualizované o stanovisko spoločností Kosit, Tempest a Softip. Oficiálne sa na Slovensku zrecykluje iba tretina z odpadov, ktoré vyprodukujú domácnosti. Viac ako polovica skončí na skládkach a asi päť percent sa spáli. Podľa zistení Denníka E však skutočnosť môže byť oveľa horšia a čísla o recyklácii sedia len na papieri.

Praktiky opísané v tomto článku môžu znamenať, že viaceré odpadárske firmy vedome klamú pri deklarovaní toho, koľko odpadu z farebných kontajnerov sa zrecykluje. Našli totiž spôsoby, ako aj recyklovateľný odpad posielať na skládky a do spaľovní. Stojí ich to menej ako recyklácia, vďaka čomu majú vyšší zisk. Úradníci na ministerstve životného prostredia to vedia a napriek tomu posielajú do Bruselu štatistiky o recyklácii na základe vyfabulovaných čísiel od odpadových spoločností.

Je to podvod na ľuďoch, ktorí poctivo triedia odpad v dobrej viere, že chránia životné prostredie.

Tieto informácie sme získali od troch nezávislých zdrojov z odpadového biznisu a aj od vysokopostaveného úradníka na ministerstve životného prostredia.

Niektorí z nich sa rozhodli prehovoriť po tom,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Odpad

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie