Denník N

Peter Cmorej zo SaS: Rozumiem veľkolepému plánu Kollárových nájomných bytov, len treba domyslieť aj dôsledky

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Poslanec Peter Cmorej je za Sulíkovu SaS pri väčšine koaličných rokovaní, na ktorých sa rieši reforma dôchodkov, Kollárove nájomné byty, ale aj daňová brzda, ktorou SaS podmieňuje zmeny v ústavnom zákone o dlhovej brzde.

Ani na jednom z týchto zákonov nie je zatiaľ v koalícii dohoda, no hovorí, že najbližšie k dohode je asi dlhová brzda.

Cmorej tiež vraví, že keď SaS prišla s vlastným návrhom ústavného dôchodkového zákona, ministra práce Milana Krajniaka tým nepotešili. „Myslím, že to bolo také nakopnutie v jednej z dôležitých tém,“ hovorí však. No od koaličných partnerov nedostali súhlas na to, aby svoj návrh ústavného zákona predložili v piatok do parlamentu ako poslanecký návrh.

Sedí to, že ste Sulíkov človek pre sociálne veci a financie?

Nemáme to takto podelené. Aktuálne nie som tímlíder, z minulosti mi zostala nálepka experta pre dôchodkový systém. Keďže sa Jozef Mihál vrátil do strany, prirodzene na základe politickej seniority a nespochybniteľných Jozefových odborných kvalít obsadil miesto tímlídra pre sociálne veci. Riešim ich spolu s ním.

Za SaS sa v posledných mesiacoch vyjadrujete k dôležitým koaličným návrhom, napríklad k návrhu Sme rodina, ktorá chce stavať nájomné byty, alebo k jej predstave o dôchodkovej reforme. Je to tak, že máte od Richarda Sulíka pri hodnotení týchto návrhov voľnú ruku a do nejakého momentu sa do tých vecí nestará?

Do určitej miery to necháva na nás, do určitej miery to s ním konzultujeme. Keď sú nejaké stretnutia, aspoň ja mám zaužívané to, že mu pošlem report, čo sa asi udialo. Pokiaľ je otázne, ako by sme mali postupovať, tak sa o tom väčšinou poradíme v klube. Pokiaľ je tam aj Richard, je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Reality

Rozpočet a dlh

SaS

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie