Denník N

Stavbári sa hlásia do Kmotríkovej súťaže, chcú stavať štátny štadión

Takto si štadión pre svoj Slovan predstavoval Ivan Kmotrík. Foto – TASR
Takto si štadión pre svoj Slovan predstavoval Ivan Kmotrík. Foto – TASR

Štát už vie, že zaplatí štadión za 45 miliónov eur, no nevie, či bude vyzerať tak, ako si ho nakreslili u Ivana Kmotríka. Majiteľ Slovana už má ponuky od záujemcov, ktorí by ho chceli postaviť.

Ten, kto postaví nový Národný futbalový štadión, môže dobre zarobiť a aj sa podpísať pod jednu z budúcich dominánt hlavného mesta Slovenska. Firmy, ktoré majú záujem o zákazku za 45 miliónov eur, ktorú sľúbila preplatiť vláda, sa mohli prihlásiť do 30. septembra.

Presný počet prihlásených firiem ani všetky ich mená však zatiaľ nie sú známe.

Potvrdené je, že medzi nimi bude Strabag Pozemné a inžinierske staviteľstvo. „Naša spoločnosť predložila ponuku v tomto tendri,“ povedala hovorkyňa firmy Edita Novotná.

Do súťaže sa pôvodne plánovala zapojiť aj spoločnosť IngSteel, ktorá sa zviditeľnila veľkou rekonštrukciou hokejového štadióna na majstrovstvá sveta. Býva mediálne spájaná s Jurajom Širokým, no firma to odmieta. Podklady si vyzdvihla, no napokon ponuku nepredložila, informovala nás spoločnosť.

V tendri vyberá Kmotríkova akciovka

O ďalších prihlásených firmách zatiaľ vyhlasovateľ tendra – akciová spoločnosť Národný futbalový štadión, ktorá patrí do portfólia Ivana Kmotríka – nechce hovoriť. „Prišli nejaké ponuky, ale nemôžeme o tom počas verejného obstarávania povedať nič bližšie,“ reagovali.

Prečo manažuje tender na štátny štadión Kmotríkova firma? Kmotríkov manažér Pavel Komorník to vysvetľuje tým, že ide o čas.

Pôvodne mal totiž štát zadotovať štadión sumou 27 miliónov eur, zvyšok mal dať podnikateľ sám. Keď však premiérovi Robertovi Ficovi majiteľ Slovana oznámil, že takúto investíciu nezvláda, predseda vlády súhlasil, že štadión zaplatí štát celý.

Kým sa rozhodne, či zadotuje taký štadión, aký naprojektoval bez súťaže architekt a Kmotríkov kamarát Karol Kállay, nechcú v Národnom futbalovom štadióne strácať čas. Ak by sa totiž štát rozhodol, že preberie projekt, ako ho vypracovali pre Kmotríka, rovno by mohli siahnuť po víťazovi tendra a poveriť ho, aby začal stavať.

V tom prípade by štadión mal stáť najneskôr 31. decembra 2017, vysvetľuje Komorník. Dodal, že tender nerobia sami, v hodnotiacej komisii má poradný hlas aj človek z ministerstva školstva.

Ako videl štadión Kmotrík

  • Areál mal celý stáť asi 70 miliónov eur. Zahŕňal stavby na približne 54 000 metroch štvorcových.
  • Z toho vyše 50 miliónov eur malo ísť do štadióna. Z nich sa očakávalo, že štát preplatí 27,2 milióna eur, no najviac 40 %.
  • Futbalová aréna má mať podľa štúdie vplyvov na životné prostredie kapacitu okolo 21-tisíc miest. 
  • Kmotríkovi vyčítali, že si architektonický návrh nevybral v súťaži, a teda nevedno, či nemohol byť krajší alebo lacnejší.
  • Návštevníci komplexu mali mať k dispozícii takmer tisíc parkovacích miest.
  • Okrem štadióna mali vzniknúť aj komerčné priestory. Kmotrík mal v pláne budovu s kancelárskymi priestormi a aj vyše 300 bytov. 
  • Kmotrík plánoval aj „malé zariadenia cestovného ruchu“, teda pravdepodobne hotel.
  • Štát hovorí, že komerčné časti preplácať nebude.

„Národný futbalový štadión je separátna akciová spoločnosť, na ktorú štát nemá žiadny vplyv,“ odpísalo ministerstva školstva, keď sme sa nedávno pýtali, čo hovoria na to, že súkromná firma vypisuje tender na práce na štátnej zákazke.

Ministerstvo teraz čaká, ako im so štadiónom poradí poradenská spoločnosť KPMG. Mala by už o pár týždňov povedať ministerstvu, či je najlepšie riešenie prebrať to, čo sa už naprojektovalo, alebo sa dá za 45 miliónov eur získať aj iný, lepší či krajší štadión.

To, že projekt mohol byť lepší, keby naň bola súťaž, štátu vyčítajú architekti. „Upozorňujeme, že verejným investíciám by mali predchádzať súťaže návrhov. O tom, či to nerobiť aj pri tomto štadióne, už bola pochybnosť, keď štát plánoval podporiť jeho stavbu ešte ako súkromnú iniciatívu sumou 27 miliónov eur,“ upozornil šéf Slovenskej komory architektov Imrich Pleidel.

Ak architekti nesúťažili, nemôžeme vedieť, či za 45 miliónov eur nemôžu daňoví poplatníci prispieť aj na krajší alebo funkčnejší štadión.

Otázkou tiež je, či zákon pripúšťa možnosť len tak prevziať projekt súkromníka a preplatiť ho, ak žiadna súťaž návrhov neprebehla.

Štadión môže byť neskôr

Komorník upozorňuje, že celú prípravu štadióna by súťaž nových návrhov posunula v čase naspäť. Tvrdí, že skôr než v roku 2020 by sme sa ho v takom prípade nedočkali.

Dodáva, že ani s Kállayovým projektovaním štadióna to nebolo len tak. Najprv navštívili desiatky štadiónov po celom svete, aby sa poučili z chýb iných, zistili, čo je pre štadión dobré a čo už nie.

Možností, ako sa to všetko môže skončiť, je však ešte viac. Keď Národný futbalový štadión súťaž vypisoval, zadal stavbárom základné parametre, ale dodať majú aj realizačnú dokumentáciu. V projekte sa teda ešte môžu robiť zmeny, ak to štát uzná za vhodné.

Otázne potom bude, kde je hranica zmien, ktoré budú zúčastnení stavbári považovať za také, s akými rátali, keď sa do súťaže hlásili.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Národný futbalový štadión

Ekonomika

Teraz najčítanejšie