Denník N

Budaja nahnevali kauzy s odpadom a pritlačil na odpadárov cez zákony

Obrázok N
Obrázok N
  • Krátko po tom, čo ľudia z odpadového biznisu prehovorili o podvodnej schéme s falšovaním čísiel o recyklácii, schválil parlament zmeny v kľúčovom zákone o odpadoch.
  • Novela podvodom úplne nezabráni, no nepoctivé firmy budú mať s obchádzaním pravidiel viac práce.
  • Kľúčová zmena, ktorá by pomohla – spustenie informačného systému odpadového hospodárstva, ostáva nedoriešená. Envirorezort hovorí, že systém je nočnou morou, dodávateľ to považuje za očierňovanie a tvrdí, že ministerstvo zaň neplatí.

„Málokedy sa stane, že vyjde článok o nedostatkoch v systéme a parlament na druhý deň rokuje o zákone, ktorý ide presne po týchto nedostatkoch,“ povedal vo štvrtok v parlamente po odhlasovaní novely zákona o odpadoch minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).

Jánovi Budajovi prešli nielen zmeny navrhnuté jeho rezortom, ale aj pozmeňovací návrh, ktorý v poslednej chvíli predložil jeho stranícky kolega z hnutia OĽaNO Tomáš Šudík.

Ten zavádza aj zverejňovanie takzvaných cenových máp, vďaka ktorým budú občania vidieť, koľko dostávajú zberové spoločnosti za to, že sa starajú o odpad z farebných kontajnerov. Doteraz to bolo väčšinou obchodné tajomstvo.

O akých nedostatkoch hovorí Ján Budaj?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Klimatická kríza

Odpad

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie