Denník N

Prečo nefungoval Facebook, WhatsApp a Instagram

Foto - ap/tasr
Foto – ap/tasr

Aktualizované 5. 10. o 6:00. – Globálny výpadok aplikácií Facebook trval viac než šesť hodín.

Facebook a jeho aplikácie Instagram, WhatsApp a Messenger zasiahol rozsiahly výpadok po celom svete.

Podľa CNBC ide o najhorší od roku 2008, keď sa problém nedarilo vyriešiť celý deň. Vtedy však jeho služby využívalo len 80 miliónov užívateľov. V druhom štvrťroku mal Facebook 2,9 miliardy aktívnych užívateľov mesačne.

Problémy s dostupnosťou sa začali pred pol šiestou. Facebook ubezpečil, že na oprave pracuje. Podarilo sa to tesne pred polnocou.

Nad ránom Facebook oznámil, že jeho služby sú znovu prístupné on-line a zamestnanci pracujú na postupnom návrate k bežnej prevádzke. Firma sa domnieva, že počas výpadku neunikli údaje užívateľov, píše Reuters.

Spoločnosť sa domnieva, že výpadok spôsobilo chybné nastavenie jej vnútorného systému. To potom viedlo k prerušeniu výmeny informácií medzi servermi a dátovými centrami, čo malo negatívny lavínový efekt na jej aplikácie a siete.

Čo sa v stručnosti dnes na internete stalo? Prestal existovať Facebook. Stalo sa niečo, čo by sa dalo prirovnať k zrušeniu poštových smerovacích čísiel pre celé Slovensko. Ak by teda Slovensko bolo Facebook.

Sieťové zariadenia patriace Facebooku na celom svete zrejme v dôsledku konfiguračnej chyby oznámili, že Facebook už nie je pripojený do internetu.

Takže keď chcete navštíviť facebook.com, instagram.com alebo napísať niekomu cez WhatsApp, váš telefón alebo prehliadač nenájde na internete partnera, s ktorým by o týchto vašich potrebách vedel komunikovať.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Facebook

Ekonomika, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie