Denník N

Nie, nie je dôvod na paniku, hoci v Česku a v Maďarsku sú hypotéky čoraz drahšie

  • Hypotéky v susedných krajinách dražejú, u nás sa toho podľa analytikov netreba obávať. Vďaka tomu, že máme euro, by mali zostať stále veľmi lacné.
  • Za zdražovaním u susedov je menová politika, pre vysokú infláciu zvyšujú centrálne banky základné úrokové sadzby, ktoré vplývajú aj na hypotéky. ECB, od ktorej závisia ceny úverov vrátane hypoték u nás, ich však zvyšovať nemieni.
  • Priemerná úroková sadzba hypoték na Slovensku je po Portugalsku druhá najnižšia v eurozóne. V susedných štátoch sa ľudia zadlžujú pri násobne vyšších cenách úverov.

Čo sa deje: Obyvatelia Slovenska zatiaľ nikdy nezažili zvyšovanie úrokov. Ceny hypoték a iných úverov na nehnuteľnosti v minulosti vždy iba klesali. No ľudia v okolitých štátoch práve opačným obdobím prechádzajú. Úrokové sadzby u nich rastú, drahšie sú aj hypotéky, ktoré majú najväčšiu šancu ovplyvňovať ich rodinné rozpočty.

Kým na Slovensku dávajú banky hypotéky v priemere za 0,9 percent, v Česku sadzby stúpajú čoraz vyššie nad dve percentá a koncom roka sa čaká, že sa môžu vyšplhať aj nad tri percentá.

V Maďarsku by aj takéto sadzby uvítali, tam hypotéky stoja už skoro 5 percent. O zvyšovaní sadzieb sa hovorí aj v USA.

Čo čaká Slovensko: Naozaj by sme mali zostať pokojní a veriť, že hypotéky zostanú na Slovensku naďalej také lacné ako doteraz, alebo by nás mal vývoj v ostatných krajinách upozorniť na to, že k zmene môže dôjsť aj u nás?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie