Denník N

Právnik Transparency je z výberu šéfa pozemkového fondu sklamaný. OĽaNO pretláča svojho nominanta bez znalostí

  • Slovenský pozemkový fond po veľkých korupčných kauzách z čias predchádzajúcich vlád hľadá nové vedenie. Právnik Transparency International Slovensko Peter Demčák však upozorňuje, že výber nového šéfa fondu je formálne transparentný, no nie je dobrý.
  • V 11-člennej výberovej komisii je prevaha ľudí z ministerstva pôdohospodárstva a úradu vlády, a tak o víťazovi fakticky rozhodujú nominanti koalície
  • OĽaNO pretláča za nového šéfa fondu Petra Magáta, hoci ten s pozemkovým právom nemá žiadne skúsenosti a len nedávno neuspel ako šéf Národného ústavu detských chorôb.

Právny expert Transparency International Slovensko Peter Demčák, ktorý 13 rokov pracoval aj pre Protimonopolný úrad SR a je expertom na oblasť ochrany hospodárskej súťaže a verejného obstarávania, sa ako jediný zástupca tretieho sektora stal členom výberovej komisie ministerstva pôdohospodárstva na výber nového generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu.

Ide o inštitúciu, ktorá po korupčných kauzách potrebuje na čele schopného a morálneho manažéra.

Expert Transparency International Slovensko (TIS) Demčák však Denníku E hovorí, že samotné rozhodnutie ministerstva uskutočniť výberový proces je síce pozitívnym krokom, avšak konečný výber z uchádzačov je pre neho sklamaním.

Po prvom neúspešnom kole výberu síce ministerstvo pôdohospodárstva pridalo aj verejné vypočutie kandidátov, no podľa Demčáka je z toho napokon iba formálne transparentný, no nie dobrý výber.

Upozorňuje, že ani jeden zo štyroch prihlásených kandidátov nemá konkrétnejší plán, ako vlastne vo fonde bojovať s korupciou. No čo je ešte nebezpečnejšie, výberová komisia rezortu, ktorý vedie vládna strana OĽaNO, určila za víťaza tohto tendra podľa neho najslabšieho kandidáta.

Ide o človeka, ktorý ako jediný nemá spomedzi kandidátov s fondom či pozemkovým právom žiadne skúsenosti, no ako nominant OĽaNO sa už skôr dostal na iný dôležitý post v štátnej správe. Pri výberovom konaní podľa Demčáka dokonca vzniklo podozrenie, či víťaz výberového konania neokopíroval časť koncepcie iného kandidáta.

Meno víťaza tendra, ktorého teraz musí ešte odobriť aj minister pôdohospodárstva za OĽaNO Samuel Vlčan a následne aj vláda, v

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kauza Dobytkár

Samuel Vlčan

Ekonomika

Teraz najčítanejšie