Denník N

Sulíkovo zľahčovanie problémov hlinikárne s drahou elektrinou nesedí, Slovalco tvrdí, že bez pomoci skončí

Odlievareň hliníka v Slovalcu. Foto - Slovalco
Odlievareň hliníka v Slovalcu. Foto – Slovalco
  • Žiarske hlinikárne Slovalco minulý týždeň zverejnili, že ak nedostanú od vlády vyššie kompenzácie za nebývalo drahé energie, po lete budúceho roka skončia.
  • Minister hospodárstva Richard Sulík následne ich hrozby spochybnil s tým, že zvýšené náklady na energie im kryje predaj teraz takisto drahšieho hliníka.
  • Vedenie fabriky ministrove závery označuje za nesprávne. Ak sa udržia terajšie ceny elektriny, na budúci rok budú musieť platiť viac, ako získajú za hliník. A to ešte musia platiť aj za oxid hlinitý, emisné povolenky a, samozrejme, zamestnancov.

Minulý týždeň hlinikárne zo Žiaru nad Hronom upozornili na možnosť svojho úplného zavretia. Ak Slovalco nedostane od vlády väčšie kompenzácie za drahú elektrinu a emisné povolenky, ako to bolo doteraz, v druhej polovici roka bude rozhodovať o svojom konci.

Minister hospodárstva však v piatok celú debatu o podniku, ktorý zamestnáva 450 ľudí a v žiarskom regióne u svojich partnerov vytvára ďalších dvetisíc pracovných miest, uzavrel s tým, že v skutočnosti problém fabriky nie je až taký veľký, ako sama tvrdí.

Podľa neho má firma zvýšené náklady na elektrinu a emisné povolenky vykompenzované zdvojnásobením cien hliníka. A uviedol aj to, že vďaka hliníku bude mať Slovalco tento rok možno jeden z najvyšších ziskov v histórii.

O tom, ako sa na závery ministra pozerá samotné Slovalco, Denník E hovorí s jeho generálnym riaditeľom Milanom Veselým. Ten na číslach ukazuje, že minister sa mýli a firma naozaj stojí pred zavretím.

Tento rok ešte Slovalco pracuje s lacnejšou elektrinou z dlhodobej zmluvy, na viac ako prvú polovicu budúceho roku si už dávnejšie kúpilo elektrinu cez krátkodobé kontrakty, no potom už najväčší domáci spotrebiteľ elektriny nemá žiadny ochranný štít a bez pomoci vlády padne.

Ako vnímate vyjadrenie ministra Sulíka, že vyššie náklady na elektrinu a emisné povolenky vás v skutočnosti neohrozujú, pretože ich máte kompenzované zdvojnásobením cien hliníka na 3 000 dolárov za tonu?

Pán podpredseda vlády n

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie