Denník N

Finančník Nalevanko: Zo zoznamu finančných inštitúcií, cez ktoré investovať, by som hneď škrtol banky

Michal Nalevanko
Michal Nalevanko

Finančník a odborník na dôchodkové systémy Michal Nalevanko sa investovaniu venuje takmer 20 rokov. V rozhovore vysvetľuje, ako investovať, keď inflácia rastie, čo si myslí o investovaní do kryptomien, na čo nenaletieť v banke, aj to, prečo kúpu nehnuteľnosti s cieľom jej prenajímania nepovažuje za investíciu.

Nalevanko sa vo svojej spoločnosti zaoberá najmä vývojom a testovaním investičných stratégií na akciových trhoch. Bol i súčasťou tímu, ktorý pripravil reformu dôchodkového systému a zavedenie druhého piliera.

Momentálne sme v období, keď inflácia rastie. Ešte menej ako predtým sa oplatí držať peniaze na účte v banke. Akú sumu máte na účte ako finančnú rezervu? Zmenila to nejako inflácia?

V tomto smere nie som žiadny vzor, moja rezerva predstavuje asi trojnásobok výdavkov. Súvisí to však s mojím životným štýlom. Nemíňam veľa, a ak by som chcel minúť peniaze na niečo väčšie, počkám mesiac, možno dva, a kúpim si to zo mzdy. Ideálne by však ľudia mali mať pre pokojný spánok o čosi vyššiu rezervu, povedzme šesťnásobok svojich mesačných výdavkov.

Zmenili rastúce ceny, teda inflácia, nejakým spôsobom vaše rozhodnutie, ako investujete? Zvýšili ste trebárs podiel akcií vo svojom portfóliu?

Nie, pri

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie