Denník N

Vlády budú musieť pochopiť, že párty sa skončila, hovoria centrálni bankári z eurozóny

Foto – TASR
Foto – TASR
  • Guvernéri centrálnych bánk Slovenska, Slovinska a Belgicka na konferencii Tatra Summit povedali, že koordinácia menovej a fiškálnej politiky počas pandémie bola výnimočná udalosť.
  • Koniec uvoľnenej menovej politiky v eurozóne môže do hry vrátiť napätie medzi centrálnymi bankami a vládami, ktoré si zvykli na to, že nákupy dlhopisov im zlacňujú financovanie verejného dlhu.
  • Podľa Petra Kažimíra, guvernéra NBS, Európe chýba spoločný fiškálny nástroj; menová politika nemôže byť jediným liekom na krízy.

Epidémia covidu vyústila do jedinečnej situácie, keď vlády a centrálne banky spoločne stimulovali ekonomiku, aby zmiernili jej prepad a ochránili pracovné miesta. Takýto súzvuk je však výnimočný a s postpandemickým oživením sa centrálni bankári a ministri financií opäť ocitnú na opačných stranách ihriska, zhodli sa guvernéri centrálnych bánk troch členských krajín eurozóny vrátane Slovenska.

„Bola to výnimočná situácia,“ povedal v piatok v diskusii na konferencii Tatra Summit na Štrbskom Plese guvernér Slovinskej národnej banky Boštjan Vasle. „To sa zmení. Ocitneme sa na druhej strane rovnice a budeme musieť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Inflácia

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie