Denník N

Po paradajkách si už ľahko nakúpime aj chutné domáce papriky. V žitnoostrovských skleníkoch bude rásť nová plodina

Zľava Roman Juhász, Zsolt Bindics, Gergely Szigeti a Juraj Kukucs. Foto - GreenCoop
Zľava Roman Juhász, Zsolt Bindics, Gergely Szigeti a Juraj Kukucs. Foto – GreenCoop

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme boli v Komárne a v okolí.

  • Štyria mladí obchodníci s ovocím a zeleninou z južného Slovenska už dávnejšie obnovili produkciu slovenských paradajok. Teraz chcú oživiť aj pestovanie paprík.
  • Nový skleník má vyrásť na Žitnom ostrove na ploche štyri až päť hektárov. Bude stáť osem miliónov eur.
  • Popri paprike GreenCoop družstvo začne pestovať aj uhorky, a to v Maďarsku, hneď za hranicami.

Štyria mladí juhoslovenskí obchodníci s ovocím a zeleninou Juraj Kukucs, Gergely Szigeti, Roman Juhász a Zsolt Bindics z firmy GreenCoop družstvo začali pre 15 rokmi ako prví konkurovať v domácich supermarketoch dovozovým paradajkám slovenskými paradajkami z vysokoproduktívnych skleníkov postavených naprieč celým Žitným ostrovom.

Slováci im za ne dodnes platia vyššie ceny ako za dovozové, lebo čerstvá paradajka chutí úplne inak ako paradajka, ktorá sem putovala niekoľko týždňov v kamióne z južnej Európy či severnej Afriky.

Dnes si už Slováci môžu chutnejšie domáce paradajky kúpiť v každom obchode aj preto, že skleníkové pestovanie medzitým zaujalo aj iných investorov. I keď kvarteto s centrálou v obci Zlatná na Ostrove v susedstve Komárna je dodnes najväčším domácim producentom paradajok. Ročne ich vyprodukujú 10-tisíc ton. Pre každého Slováka skoro dva kilogramy ročne.

Teraz tento istý úspešný príbeh, teda nahradenie chuťovo mdlých plodov z dovozu tuzemskou produkciou, ide štvorica zopakovať aj s iným druhom zeleniny – s paprikami.

Pozemok na

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Denník N v Komárne

Firmy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie