Denník N

Profil Kažimíra: Z politiky preplával do čela NBS, Smer v životopise nespomína, podozrení voči nemu pribúda

Peter Kažimír po vymenovaní za guvernéra NBS. Foto N - Tomáš Benedikovič
Peter Kažimír po vymenovaní za guvernéra NBS. Foto N – Tomáš Benedikovič

Tlak na odstúpenie guvernéra NBS obvineného z korupcie rastie.

O guvernérovi Národnej banky Slovenska Petrovi Kažimírovi sa predseda Smeru Robert Fico už mesiace vyjadruje s pohŕdaním. Zároveň však platí, že už po prvých podozreniach a teraz aj po jeho obvinení z korupcie sa za bývalého ministra financií v dvoch svojich vládach postavil a jeho vyšetrovanie spochybnil.

Predseda Smeru v stredu vyhlásil, že sa za guvernéra NBS musí postaviť „ľudsky“, no ani pri tejto príležitosti si neodpustil poznámku, že Kažimír „len využíval funkcie a potom zradil a utiekol“.

Ako tieto slová čítať? S veľkou pravdepodobnosťou tak, že v posledných rokoch stál Kažimír v Smere viac za Petrom Pellegrinim ako za predsedom strany. Za zatrpknutosťou Fica je aj to, že jeho plán odísť z politiky na čelo Ústavného súdu v roku 2018 sa zrútil a on teraz musí ako opozičný poslanec robiť tlačovky a bojovať na nich za desiatky svojich nominantov, ktoré skončili za posledné mesiace vo väzbe.

Zato Kažimír sa z politiky vytratil a už dva roky je guvernérom NBS. Až do chvíle, keď sa pred niekoľkými mesiacmi objavili v súvislosti s ním prvé podozrenia z korupcie, darilo sa mu držať sa vo vysokej veži banky bokom od bežnej politickej prevádzky a škandálov, ktoré sa tu po výmene vládnych garnitúr postupne začali vynárať.

V tejto chvíli sú v tom však Kažimír a Fico chtiac-nechtiac zasa spolu. Prečítajte si profil Petra Kažimíra, bývalého politika Smeru, ktorý si túto skutočnosť už nepíše do svojho životopisu.

Smer nezakladal, začínal s Počiatkom

Máloktorý z vrcholových politikov Smeru si budoval kariéru profesionála tak usilovne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Peter Kažimír

Robert Fico

Smer

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie