Denník N

Európa si núdzu o plyn spôsobila sama, Rusi plnia kontrakty, hovorí Křetínskeho manažér

Elektriny a plynu je nedostatok a ich ceny zotrvávajú na historických rekordoch. Dôvodom je hospodárske oživenie a aj postupné vypínanie jadrových a plynových elektrární. Európania si ich odstavujú, aj keď zatiaľ nemajú alternatívu, hovorí Miroslav Haško, jeden z lídrov česko-slovenskej energetickej skupiny EPH.

Haško je okrem iného predsedom predstavenstva spoločnosti EP Commodities, ktorá má v rámci holdingu na starosti obchodovanie s plynom a ďalšími surovinami.

V rozhovore opísal, aké sú príčiny, aktuálny stav a východiská aktuálnej energetickej krízy:

  • Európske zásobníky sú naplnené na 74 percent, vlani boli skoro plné.
  • Rusi posielajú menej plynu už druhý rok, ale zmluvy plnia.
  • Úbytok nahrádza skvapalnený plyn (LNG), ktorý je ale drahý, lebo sa prispôsobuje vysokej cene v Ázii. 
  • Na konci zimy môže mať Európa málo plynu, ale cítiť to môže iba priemysel. SPP – distribúcia má pre domácnosti vytvorené bezpečnostné zásoby.
  • V priebehu roka 2022 vypadnú ďalšie uhoľné elektrárne. 
  • Aby sa aktuálny stav núdze neopakoval, Európa si musí do budúcnosti zabezpečiť viac plynu cez kontrakty s pevnými cenami a podporiť vlastnú ťažbu.

Koľko je momentálne plynu v európskych zásobníkoch?

Extrémne vysoké ceny a dostupnosť plynu a iných energetických surovín nie je slovenský ani európsky, ale globálny problém. Primárne sú ním zasiahnuté krajiny, ktoré sú deficitné – Európa, Čína, Japonsko a Taiwan. Netýka sa krajín, ktoré sú v prebytku, ako napríklad Spojené štáty, Austrália a niektoré štáty v Afrike a na Blízkom východe.

Čo sa týka európskych zásob, aktuálne sú zásobníky naplnené na nejakých 74 percent. Líši sa to podľa krajín predovšetkým podľa toho, ako daná krajina pristupuje k strategickým zásobám alebo k regulácii.

Vlani boli naplnené na koľko percent?

Na 95 %, čiže skoro na maxime. V súčasnosti sme určite na minimách za posledných 10 rokov. Chýba nám približne 20 miliárd kubických metrov, čo je štvornásobok spotreby celého Slovenska.

Sklady slúžia na vyrovnávanie dopytu cez zimu a tiež ako strategická zásoba v prípade výpadku externých dodávok. V dnešnej situácii a v prípade studeného počasia na konci zimy, napríklad v marci, budú sklady prakticky vyťažené a nebude možné vykrývať nárast dopytu, čo spôs

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Richard Sulík

Ekonomika

Teraz najčítanejšie