Denník N

Dotácie na obnovu rodinných domov: Na jeden 16-tisíc eur, najrýchlejší majú prednosť, chatári a podvodníci vraj majú smolu

Foto N - Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko
  • Agentúra patriaca pod ministerstvo životného prostredia už robí posledné prípravy na spustenie najväčšej dotačnej výzvy v histórii Slovenska.
  • Známe sú už detaily – kto a na aké domy si bude môcť pýtať peniaze, čo budú oprávnené náklady, koľko treba doložiť aj kde o dotáciu požiadať.
  • Žiadatelia možno nebudú potrebovať vlastný vstupný kapitál – banky sú ochotné požičať sto percent zvyšných prostriedkov, za ktoré bude ručiť európska banka EBOR.
  • Pri rozdeľovaní peňazí štát vo veľkom využije algoritmy, ktoré by mali upozorňovať na možných podvodníkov.

Najskôr hlavné parametre veľkej obnovy rodinných domov. V pláne obnovy je na ňu vyčlenené až pol miliardy eur. Je to druhý najväčší investičný projekt po výstavbe a rekonštrukcii nemocníc.

Kým v zdravotníctve ide o desiatky stavebných projektov, rekonštruovaných rodinných domov má byť do roku 2026 až 30-tisíc.

Na Slovensku je zhruba trištvrte až jeden milión rodinných domov. Z toho asi tristotisíc, ktoré už nepatria k najnovším a vyžadujú si obnovu.

Nielen, že ich obyvatelia majú spravidla zbytočne vysoké účty za energie, ale trpí aj ich okolie. Staré domy sú často vykurované neekologickými kotlami alebo pecami na tuhé palivo. V tom lepšom prípade je to drevo alebo uhlie, no niekedy sa páli aj odpad.

Z komínov potom stúpa mikroskopický prach, ktorý sa usádza v ľudských orgánoch a môže spôsobovať alergie, pľúcne ochorenia a rakovinu.

Je dobré si pripomenúť, že obnova budov sa do plánu obnovy dostala ako súčasť boja s klimatickou krízou. Je to ukážka toho, že investície do znižovania emisií skleníkových plynov sa vracajú v podobe nižších účtov za energie a lepšieho zdravia.

Ilustračné foto – TASR/AP

Sľubujú, že odteraz sa na dotácie budeme pozerať inak

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Plán obnovy EÚ

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie