Denník N

Aké sú riziká rozpočtu pre zdravotníctvo? Platy aj nereálna úspora

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo zdravotníctva dostane podľa aktuálnej verzie rozpočtu na budúci rok viac ako v tomto roku. A ak sa v zdravotníctve bude šetriť, ako predpokladajú návrhy zmien, ostane aj na zvyšovanie platov.

Každý rok sa pri schvaľovaní rozpočtu ozvú nemocnice, sestry či lekári, že aktuálny návrh je nedostatočný a potrebujú viac peňazí. Tento rok je však situácia ešte o trochu vyhrotenejšia ako po iné roky. Zdravotnícke asociácie a organizácie sa spojili, aby podporili ministra zdravotníctva v rokovaní o väčšom balíku peňazí na zdravotníctvo. Po prvých dvoch vlnách covidu a v rozbiehajúcej sa tretej vlne cítiť z nemocníc väčšie napätie a aj tlak na výraznejšie zvyšovanie platov.

Po prvých vlnách odišla aj časť zdravotníkov. „Obavy, že zo zdravotníctva budú ľudia odchádzať, nie sú neodôvodnené ani prehnané, lebo len od začiatku tohto roka odišlo zo zdravotníctva takmer osemsto sestier a pôrodných asistentiek,“ povedala vo svojej správe o stave spoločnosti prezidentka Zuzana Čaputová. Stabilizácia personálu je aj podľa rozpočtu na budúci rok veľkou výzvou, s ktorou sa musí ministerstvo zdravotníctva vyrovnať.

„Oblasť zdravotníctva získa o 411 miliónov eur viac, ako to bolo v tomto roku. Rozpočet ráta s valorizáciou platov zdravotníkov aj s navýšením počtu sestier,“ kontruje ministerstvo financií.

Aj napriek tomu má rozpočet pre zdravotníctvo viaceré riziká, ktoré budúci rok môžu spôsobiť vážne problémy.

Nereálna úspora

Ministerstvo financií v rozpočte predpokladá, že v zdravotníctve sa budúci rok urobia zmeny, ktoré ušetria 249 miliónov eur.

Podľa tvorcov rozpočtu je kde šetriť, veď výsledky slovenského zdravotníctva nezodpovedajú jeho výdavkom. „Na Slovensku pripadá

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozpočet a dlh

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie