Denník N

A čo ak Slovalco predá zásoby elektriny a zarobí tak desiatky miliónov? Nie, aspoň rok ideme ďalej, odkazuje fabrika

Slovalco Foto TASR
Slovalco Foto TASR
  • Žiarska hlinikáreň Slovalco odmieta kuloárnu úvahu z prostredia domácej politiky a biznisu, že sa jej vyplatí fabriku zavrieť a zarobiť predajom lukratívneho kontraktu na elektrinu pre budúci rok. 
  • Riaditeľ firmy hovorí, že budú vyrábať minimálne do jesene budúceho roka tak, ako to sľúbili koncom minulého mesiaca. Viazaní sú slovom, ktoré dali akcionári, a predbežnými kontraktmi, ktoré uzavreli na predaj hliníka a na nákup surovín.

Nedávny rýchly rast cien elektriny spôsobil, že podniky, ktoré si ju nakúpili pre budúcnosť s predstihom, dnes majú v rukách mimoriadne zhodnotené aktívum. O desiatky percent až násobky ich pôvodnej hodnoty.

Napríklad firmy, ktoré si nakupovali dlhodobý kontrakt pri cene 50 eur za megawatthodinu, majú dnes v ruke kontrakt, ktorý môžu predať za dvoj- a možno až trojnásobok.

Takéto podniky potom môžu prirodzene kalkulovať s tým, že ak znížia alebo úplne zastavia výrobu, môžu cenný kontrakt na elektrinu predať a zarobiť viac, ako keby normálne vyrábali ďalej.

V posledných dvoch týždňoch sa Denník E v politických a biznisových kuloároch opakovane stretol s hypotézou, že podobne môže uvažovať aj žiarska hlinikáreň Slovalco.

Že teda má na budúci rok nakúpené také veľké množstvá elektriny za takú dobrú cenu, že je pre ňu lepšie tento kontrakt predať a fabriku zavrieť. Aj keď fabrika a jej majoritný vlastník nórsky Norsk Hydro pred koncom septembra verejne prisľúbili, že svoj kontrakt využije a vyrábať bude minimálne do budúcoročnej jesene.

Ak by však Slovalco špekulovalo nad predajom kontraktu na elektrinu, malo by to zásadný vplyv aj na to, v akej pozícii bude Slovalco vyjednávať so štátom o budúcich zľavách z prenosových poplatkov ale najmä o vratkách z peňazí zaplatených za emisné povolenky.

Fabrika vláde totiž už skôr odkázala, že bez väčších kompenzácií cien elektriny skončí.

Oslovili sme Slovalco a aj medzi obchodníkmi s elektrinou zisťovali, či je takýto scenár reálny. Výsledok stručne: Slovalco naozaj drží v ruke kontrakt na elektrinu, na ktorom by mohla fabrika teoreticky zarobiť minimálne desiatky miliónov eur.

Fabrika, ktorú vlastnia Norsk Hydro a Penta, však opakuje, že musí plniť svoje záväzky a budúci rok preto ešte určite vyrábať bude. A rozhodovanie o tom, či výrobu v Žiari zavrie, prebehne až na jeseň budúceho roka.

Nejde len o elektrinu, ale aj iné záväzky 

Podrobnejšie: Slovalco má podľa viacerých zdrojov nakúpené

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie