Denník N

Energetická kríza: E.ON neberie nových zákazníkov, výpadky elektriny má už aj India a ceny plynu znova rastú

Foto Jumpstory
Foto Jumpstory
  • Vykurovacia sezóna sa začala skoro, a ceny plynu preto išli znova nahor
  • Putin dodávky nezvýši, namiesto toho kritizuje politiku EÚ 
  • Európska komisia zverejnila nástroje, ktoré môžu v kríze využiť členské krajiny

Autor je energetický analytik

Tento týždeň sa v podstatnej časti západnej a strednej Európy ochladilo natoľko, že sa zastavilo zapĺňanie podzemných zásobníkov plynu, ktoré prešli v mnohých krajinách do režimu odberu, aby vykryli zvýšenú spotrebu na kúrenie. Došlo k tomu aj v krajinách, ktoré patria medzi najvýznamnejších spotrebiteľov plynu a kde je stále vykazovaná značne podpriemerná úroveň zásob, teda v Holandsku, Nemecku a Rakúsku.

Odber plynu zo zásobníkov tento týždeň prebieha aj na Slovensku, ktorého miera zásob je tiež pod európskym priemerom. Nafta Gbely, ktorá je ich majiteľom a operátorom, už zaznamenala odber aj počas chladných dní septembra.

Koncom tohto pracovného týždňa sa preto objem zásob dostal pod úroveň 24 miliónov MWh. Ako vyplýva z údajov Nafty, v polovici októbra sme na Slovensku mali nižšie zásoby za posledných päť rokov len v roku 2018, keď boli ešte o zhruba tri milióny MWh nižšie, avšak potom nasledovala veľmi teplá zima.

Posledné dva roky úroveň zásob v tomto období roka vysoko prevyšovala 30 miliónov MWh.

Na predčasný začiatok vykurovacej sezóny na pozadí nižšej naplnenosti zásobníkov reagovali aj ceny zemného plynu na európskych spotových obchodných bodoch. Na najväčšom z nich, holandskom TTF, aj preto po minulotýždňovom prudkom poklese pod úroveň 80 eur/MWh začala opäť rásť a ku koncu tohto týždňa sa vyšplhala zase až na úroveň 100 eur.

Putin opakuje, že Rusko nie je na vine

Pod opätovným nárastom ceny sa podpísalo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie