Denník N

Nezastavila ich ani kríza. Bratia Peter a Adam našli doslova kľúč k úspešnému podnikaniu

Peter Varsányi,Adam Varsányi, zdroj foto: Superkluc.sk
Peter Varsányi,Adam Varsányi, zdroj foto: Superkluc.sk

Vrátil sa z Kanady, pretože videl príležitosť na Slovensku. Dnes s bratom prinášajú inovácie do tradičného remesla.

Niektorí ľudia v tom majú jasno od začiatku. Vedia, že chcú podnikať, a idú si za tým. To je prípad Petra Varsányiho, ktorý sa vrátil zo zahraničia, aby na Slovensku rozbehol vlastný biznis. Zapojil doň aj svojho brata Adama a dnes píšu rodáci z Kvetoslavova úspešný príbeh, ktorý má pred sebou ešte veľkú budúcnosť.

Podarilo sa im presadiť v náročnej bratislavskej konkurencii s kľúčovou službou, a keď prišla kríza, založili si e-shop cez Shoptet, ktorý im otvoril nové možnosti. Svoj servis a produkty neustále zlepšujú a snažia sa prinášať na trh najlepšie dostupné technológie. Dnes ponúkajú svoje služby a produkty po celom Slovensku a využívajú ich aj mnohé významné osobnosti.

Do Kanady a späť

Peter vyštudoval zahraničný obchod a marketingový manažment na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Aj keď po vysokej škole nastúpil do svojho prvého zamestnania, neustále premýšľal o svojom vlastnom podniku. „Zrazu sa mi ozval bratranec z Kanady, ktorý potreboval pomôcť s novým bývaním. Odišiel som za ním,“ hovorí.

Počas života v Kanade mal dostatok času na spoznávanie okolia Calgary a Vancouveru, cítil sa tam veľmi dobre. Keď sa jeho pobyt blížil ku koncu, bratranec mu chcel pomôcť nájsť si prácu, aby mohol ostať dlhšie. „Dosť intenzívne som o tom premýšľal. Kanada je krásna a veľmi rozvinutá krajina, ale niečo mi hovorilo, že aj na Slovensku budem mať množstvo príležitostí,“ vraví Peter, ktorý sa pred šiestimi rokmi vrátil domov s jasným cieľom.

Na začiatku bola kamenná prevádzka

Po návrate si vybral podnikanie v kľučiarstve, ktoré považoval za potrebnú a užitočnú službu pre ľudí. Spočiatku bol trpezlivý a vedel, že potrebuje nazbierať skúsenosti. „Zaúčal som sa u svojho kamaráta, ktorého rodina má veľkoobchod s potrebami pre kľúčové služby. Neskôr som pričuchol k remeslu u jedného z bratislavských kľučiarov,“ spomína.

Už o pár mesiacov si Peter v centre Bratislavy otvoril vlastnú prevádzku. Začínal s jedným strojom a so základnou zásobou kľúčov. Keďže v hlavnom meste pôsobí zhruba 50 kľúčových služieb, rozbeh nebol jednoduchý. „Vďaka kvalitným službám a ústretovosti k zákazníkom sa mi však nakoniec podarilo získať si stabilnú klientelu. No a v starom Avione pôsobí naša kľúčová služba a predajňa Patronus dodnes.“

Podnik posunuli vpred

Po pol roku sa k nemu pridal aj jeho brat Adam a spolu začali podnik posúvať výrazne dopredu. „Ponúkali sme zákazníkom montáž zakúpených zámkov aj zjednocovanie bezpečnostných vložiek a visiacich zámkov na rovnaký kľúč. Dominantou môjho brata sa stalo vytváranie systémov generálneho kľúča. Je veľmi zručný a dokáže prerobiť takmer všetko,“ chváli Peter svojho rodinného parťáka.

On sám sa, naopak, zameral na elektronické smart zámky, a tak mohli svoju ponuku opäť rozšíriť o niečo nové. Dnes zákazníkom prinášajú aj zámky s čítačkou odtlačkov prsta alebo priamo napojené na systém inteligentnej domácnosti cez smartfón či hlasové ovládanie.

Kríza ich nasmerovala do online prostredia

Keď v roku 2020 celý svet ochromila pandémia koronavírusu, Peter s Adamom prišli o veľkú časť zákazníkov. I keď ich kamenná prevádzka nemusela byť zatvorená, ľudia sa, pochopiteľne, vytratili. „Vtedy sme pochopili, že musíme prejsť aj do online prostredia. Takisto sme zároveň chceli rozšíriť svoje pôsobenie aj do iných častí Slovenska, preto nebolo nad čím váhať,“ spomína Peter na kľúčový moment jeho kľúčového biznisu.

Začali hľadať platformu, s ktorou sa ľahko pracuje, ale zároveň ponúka možnosti na ďalšie rozšírenia. A tak sa aj na základe odporúčaní rozhodli pre Shoptet a založili e-shop s názvom Superkluc.sk. „Sme s ním veľmi spokojní. Je intuitívny a vďaka všetkým jeho rozšíreniam a doplnkom môžeme našim zákazníkom vo veľkej miere priniesť služby a skúsenosti z kamenného obchodu,“ pochvaľuje si Peter Varsányi.

Lacné a funkčné riešenie od Shoptetu, na ktorom dnes funguje už viac ako 28-tisíc e-shopov, im umožnilo vytvoriť pre zákazníkov prehľadný web. Napriek tomu, že preniesť kľúčovú službu do online prostredia nebola ľahká výzva, zvládli to. „Zákazník si napríklad pri bezpečnostných vložkách najprv vyberá z rôznych kategórií, v ďalšom kroku si zvolí vyhotovenie, ktoré mu vyhovuje, a následne aj počet kľúčov navyše.“

ilustračné foto, zdroj: Freepik

Kľúč k úspechu? Prístup a inovácie

Peter rád priznáva, že ich konkurenčnou výhodou je práve spolupráca s bratom Adamom, ako aj roky skúseností. „Dnes k nám chodia zákazníci na základe odporúčaní zo všetkých koncov Bratislavy, ale aj z okolitých miest a obcí. Robili sme dokonca pre niekoľkých ľudí, ktorí sú členmi rebríčka Forbes, pre viaceré známe osobnosti a podobne,“ prezrádza zakladateľ podniku.

Bratská dvojica pritom veľkú časť zisku neustále investuje späť do rozširovania a modernizácie sortimentu, do nových strojov a lepších služieb. „Začínal som s jedným strojom a dnes ich máme sedem. Jeden z nich je absolútna špička a na Slovensku sú z neho len tri kusy. Vďaka tejto technike vieme ponúkať služby najvyššej kvality,“ hovorí Peter.

Plán do budúcnosti – preraziť aj v zahraničí

Vzápätí prezrádza, že sa chystajú priniesť prelomovú novinku, ktorá im môže otvoriť dvere do celého sveta. „Spolupracujeme s firmou, ktorá sa zaoberá umelou inteligenciou a strojovým učením, vďaka ktorej si budú môcť zákazníci z rôznych kútov Slovenska objednať kópiu kľúča len na základe jeho fotografie. Chceli by sme s tým následne preraziť aj v zahraničí.“

Aj takto môže vyzerať príbeh úspešného podnikania, ktoré nielenže prežije krízu, ale dostane sa vďaka nej na vyššiu úroveň. Na začiatku pritom stačilo veriť, že aj v zabehnutej konkurencii dokáže priniesť niečo nové. „Ak je človek odhodlaný, disciplinovaný a je schopný niekoľko rokov obetovať svojmu cieľu, vie aj tu na Slovensku dosiahnuť úspech,“ dodáva Peter Varsányi.

OBJAVTE E-SHOPOVÚ PLATFORMU SHOPTET

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie