Denník N

Šéf ÚRSO: Keby rozhodoval len trh, elektrina by domácnostiam zdražela o 15 %, ale nebude to tak

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Regulačný úrad zníži tarifu za prevádzku systému, čo je prepočet dotácií na zelené elektrárne, a zrejme aj niektoré ďalšie zložky, ktoré tvoria výslednú cenu.
  • Štát chce zároveň zaviesť špeciálnu tarifu pre cenovo zraniteľných odberateľov.
  • Výraznejšie zvýšenie ako pri elektrine zrejme postihne odberateľov plynu, kde sa už prejaví prudký nárast ceny komodity.
  • ÚRSO a rezort hospodárstva riešia, ako pomôcť firmám, ktoré sú vysokými cenami energií znevýhodnené oproti zahraničným konkurentom.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví je na pohľad nudný úrad, no v skutočnosti má moc rozhodovať o cenách energií.

Jeho šéf Andrej Juris sa pozerá aj na aktuálne rozkolísanú burzu, no upokojuje, že dramatické zdražovanie elektriny z posledných mesiacov domácnosti nemusí trápiť. Jednoducho preto, že do vzorca pre ich faktúry vchádzajú iba ceny z prvej polovice roka.

Isté zdraženie sa napriek tomu konať bude, teraz sa hľadá, ako veľmi sa dá eliminovať. Elektrina ako komodita totiž tvorí iba tretinu z celkovej faktúry, v ktorej hrajú dôležitú úlohu napríklad aj doplatky zeleným elektrárňam.

„Za predpokladu, že by sa zásadne nemenili ostatné zložky v cene elektriny, išlo by o nárast celkovej ceny asi o 15 percent pri porovnaní s rokom 2021,“ hovorí Juris, ale vidí priestor na zníženie iných položiek v cene elektriny, hlavne v zelených poplatkoch, a úľavu z nich plánuje aj pre veľké firmy.

Detaily plánu, ako odstupňovať zelenú tarifu podľa veľkosti odberu elektriny a zároveň ochrániť zraniteľné domácnosti, však ešte nie sú na stole.

Andrej Juris v rozhovore vysvetľuje aj:

  • čo čakať v budúcoročných faktúrach za plyn,
  • ako to bolo s odchodom Slovakia Energy,
  • čo majú teraz robiť jej bývalí klienti,
  • ale aj aká je odmena pre veľkých hráčov, ktorí vykryli dodávky po odchode Slovakia Energy.

Koľko zaplatí na budúci rok bežná domácnosť v paneláku za elektrinu a plyn?

V súčasnosti definitívne vieme, aká je trhová cena elektriny, ktorá bude vstupovať do cien pre domácnosti. Je to však iba jedna položka z celkovej ceny. Ráta sa ako priemer cien na burze za prvý polrok tohto roka a je to okolo 61 eur za megawatthodinu. Bežná domácnosť v paneláku ročne spotrebuje asi 2,4 MWh.

Takže dramatický vývoj, ktorý vidíme na burzách približne od leta, neovplyvní zásadne ceny pre domácnosti?

Nie, tie ceny nebudú vstupovať do ceny elektriny pre domácnosti na budúci rok. Čiastočne sa to prejaví v cenách plynu pre domácnosti. Pri plyne sa totiž do vzorca na výpočet ceny zarátava priemer cien za posledných celých 12 mesiacov na burze.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj tých 61 eur za megawatthodinu je však o čosi viac ako cena z roku 2020.

Áno, minulý rok bola cena okolo 46 eur, čiže tam je nejaký nárast. V minulom roku sa však

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie