Denník N

Očkovacie lotérie nefungujú, ukazuje veľká americká štúdia. Efektívnejšie je bojovať proti hoaxom

Prezident Biden sa snaží o zvýšenie zaočkovanosti prostredníctvom povinného očkovania verejných zamestnancov. Foto -TASR/AP
Prezident Biden sa snaží o zvýšenie zaočkovanosti prostredníctvom povinného očkovania verejných zamestnancov. Foto -TASR/AP

Dáta z 19 amerických štátov, kde sa na podporu očkovania použila aj lotéria, neukázali štatisticky významný nárast očkovania v porovnaní s americkými štátmi, kde lotérie neboli. 

Spojené štáty americké boli začiatkom roka jednou z najrýchlejšie očkujúcich krajín na svete, už na jar sa však tempo výrazne spomalilo. Zatiaľ čo v apríli denne podávali zhruba 3,6 milióna prvých dávok, v máji ich počet klesol asi na dva milióny.

Devätnásť amerických štátov preto s cieľom zvrátiť negatívny trend okrem iného spustilo očkovaciu lotériu. Rozdávali sa milióny dolárov, ale aj nákladné autá, štipendiá, víkendové pobyty či pušky a brokovnice.

Viacerí guvernéri si projekt pochvaľovali a tvrdili, že lotéria motivovala nerozhodnutých občanov. Nová štúdia, ktorá bola publikovaná minulý týždeň v časopise Jama Health Forum, však ukazuje opak.

Hlavným zistením je, že súvislosť medzi lotériami a zvýšeným počtom zaočkovaných ľudí je „veľmi malá, ba priam nulová“.

Závery zo štúdie sú zaujímavé aj pre politikov na Slovensku, ktoré takisto predstavilo svoju verziu očkovacej lotérie.

Nenašli vôbec nič

„Štúdia ukazuje,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Očkovacia lotéria

Očkovanie proti koronavírusu

Ekonomika, Svet, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie