Denník N

Ceny plynu opäť vystrelili nahor, pretože ruské dodávky do Európy sa nezvyšujú

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Autor je energetický analytik

Gazprom si v pondelok odmietol  zarezervovať na aukciách ukrajinského aj poľského operátora tranzitných plynovodov doplňujúce objemy na prepravy plynu na november.

To znamená, že cez Ukrajinu bude prepravovať tak ako posledné dva mesiace najviac 109 miliónov kubíkov denne, a to v zmysle platného dlhodobého kontraktu.

Lenže ešte na jar a v lete Gazprom pravidelne dokupoval 15 mil. metrov kubických denne, ba aj viac.

Podobne je to na plynovode Jamal-Európa, ktorým sa dopravuje ruský plyn do Nemecka cez Bielorusko a Poľsko. Tam si opäť na november zarezervoval len tretinu jeho kapacity rovnako, ako to robí teraz v októbri.

Aj v tomto prípade Gazprom do augusta využíval tento tranzitný plynovod naplno, čo predstavuje vyše 80 mil. metrov kubických denne.

Trh sa obáva nedostatku ešte aj v apríli

Ruský prezident Vladimir Putin aj niektorí ďalší ruskí predstavitelia vrátane zástupcov Gazpromu pritom v uplynulých dňoch opakovane naznačovali možnosť zvýšiť dodávky do EÚ práve od novembra, keď sa malo podľa nich skončiť napĺňanie plynových zásobníkov v Rusku.

V dôsledku toho sa dnes cena plynu na spotových trhoch v Európe prudko zvýšila. Na najväčšom z nich, holandskom TTF, tento nárast dosiahol zhruba 30 percent.

Zvýšili sa aj ceny dodávok na budúce mesiace až do apríla budúceho roka, čo naznačuje, že trh očakáva nedostatok plynu aj po ukončení vykurovacej sezóny.

Rusi tlačia plyn do Nord Streamu 2

Súčasne v pondelok spoločnosť Nord Stream 2 oznámila, že zaplnila technickým plynom prvú vetvu plynovodu, ktorá bola dokončená ešte začiatkom leta.

Druhé potrubie plynovodu Nord Stream 2 bolo dokončené začiatkom septembra, dovedna majú kapacitu 55 mld. metrov kubických ročne. Tento plynovod smeruje z Ruska po dne Baltického mora priamo do Nemecka, teda na rovnaký trh ako plynovod Jamal-Európa.

Povolenie na prevádzku však plynovod Nord Stream 2 stále nedostal. Prebieha jeho certifikácia nemeckým energetickým regulátorom a následne sa ňou budú zaoberať aj orgány Európskej komisie.

Podľa doterajšieho priebehu technického zapĺňania prvého potrubia sa dá očakávať, že druhá línia bude technicky pripravená na činnosť začiatkom januára. Dovtedy by v zmysle platných predpisov mal byť známy aj výrok nemeckého regulátora.

Nemci tvrdia, že nedostatok nehrozí

Napriek týmto skutočnostiam tak ruská strana, ako aj nemecké ministerstvo hospodárstva tvrdia, že Gazprom dodržuje podmienky svojich dlhodobých kontraktov so svojimi hlavnými nemeckými odberateľmi.

Napriek zhruba päťpercentnému poklesu zásob v nemeckých zásobníkoch v prvej polovici októbra pre ochladenie a napriek ich zaplneniu len na 70 percent kapacity nemecké ministerstvo tvrdí, že počas zimy nehrozí nedostatok plynu.

Ku koncu septembra pritom boli zverejnené informácie, že Gazprom má svoj zásobník v nemeckom Rehdene, ktorý je s kapacitou 4,2 mld. kubíkov najväčší v Nemecku, naplnený len na päť percent. Minulý rok bol v tomto období zaplnený na vyše 80 percent.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Plynovod Nord Stream

Ekonomika

Teraz najčítanejšie