Denník N

Peter Goliaš po 20 rokoch v Ineko: Rovnosť šancí je dnes ešte väčší problém ako sloboda

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Goliaš odchádza po 20 rokoch práce v mimovládke robiť pre vládu. Spolu s kolegom z Ineko Jánom Kovalčíkom nastúpia do úradu vlády, kde budú robiť na pláne obnovy.

Ineko je jedna z najvplyvnejších organizácií slovenského tretieho sektora, ktorá posledné desaťročia často určovala tón v diskusiách o zdravotníctve, školstve, demokracii, verejných financiách a verejných investíciách.

Goliaš si za tie roky získal povesť pokojného premýšľavého diskutéra, ktorý sa dokáže držať viac faktov ako emócií.

Preto sme sa ho pýtali, či sa za posledných dvadsať rokov naše zdravotníctvo a školstvo zlepšili alebo zhoršili, či sme bezpečnejšia, slobodnejšia, šťastnejšia, bohatšia a férovejšia krajina, čo sme urobili dobre a čo sme za posledných dvadsať rokov pokazili alebo podcenili. A prečo ide robiť pre vládu.

Máme momentálne väčšiu šancu na kvalitnú zdravotnú starostlivosť, ako sme mali pred dvadsiatimi rokmi?

Áno, a to najmä preto, lebo v nemocniciach a ambulanciách máme podstatne lepšie prístroje a aj dostupnosť moderných liekov je oveľa lepšia.

Hlavný problém zdravotníctva je jeho zlá organizácia

Rýchlosť, akou sa to zlepšovalo, bola porovnateľná s tým, ako to šlo inde vo svete?

Prienik moderných technológií a liekov bol porovnateľný, trh si našiel cestu podobne ako v iných krajinách. Problémom bola a je organizácia zdravotníctva a stav nemocníc. Máme zastarané nemocnice, niektoré majú často štyridsať a viac rokov. Dôsledok je, že prídete na bežnú operáciu a riskujete infekciu, ktorá môže ohroziť váš život.

Druhý problém je ekonomický – obrovská neefektívnosť, plytvanie peňazí, zadlžovanie a neustále napätie, či a v akej miere budú nemocnice oddlžené. Súčasne sa výrazne zdvihli platy nemocničných lekárov v dôsledku štrajku, ktorý bol ešte za Radičovej vlády, keď sa zaviedol platový automat. To pribrzdilo exodus lekárov do zahraničia, čo bolo v prospech pacientov. Na druhú stranu, sú to vyššie náklady, prispelo to a stále prispieva k zadlžovaniu zdravotníctva.

Majú chudobní ľudia väčšiu šancu na kvalitné ošetrenie v porovnaní s ostatnými, ako mali pred dvadsiatimi rokmi? Do akej miery sa zmenila miera nerovnosti v zdravotníctve?

Nerovnosť zosilňujú dve veci. Prvou sú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Plán obnovy EÚ

Školstvo

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie