Denník N

Slováci robia dieru do vesmíru zo Zeme, za základňu si radšej vybrali Česko

Foto N - Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

Zo striech domov v moravskom mestečku Podivín trčia do neba satelity. Väčšinou slúžia na pozeranie televízie. Jeden je však iný. Startup Groundcom ich chce po celom svete rozmiestniť desiatky, aby zabezpečil lacnú komunikáciu s vesmírnymi družicami.

Zariadenie namontované na streche v moravskom Podivíne si nechala vyrobiť spoločnosť Groundcom. Sú za ňou štyria Slováci so skúsenosťami zo zahraničných vesmírnych agentúr a súkromných firiem podnikajúcich v takzvanom kozmickom priemysle.

Meter a pol veľká parabola s dvomi postrannými anténami je ich prvá pozemná stanica, ktorú uviedli do skúšobnej prevádzky. Ich cieľom je za minimálne náklady spojiť vesmírne satelity so Zemou.

Pilotné zariadenie si dal Groundcom zmontovať u dodávateľa – moravského konštruktéra Jana Viskota. Ten má rodinnú firmu, ktorá sa venuje výrobe robotov a automatizovaných strojov pre malé a stredné firmy.

Pozemná stanica je jeho prvý vesmírny projekt, ktorý skončil primontovaný rovno na streche rodinnej dielne.

Jan Viskot, pozemná stanica Groundcom a malý satelit

Jan Viskot, ktorý skonštruoval pozemnú stanicu Groundcom. Foto N – Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko
Foto – Erik Kulu, ESTCube-1 team

Prečo je príbeh Groundcomu zaujímavý a čo hovorí o Slovensku? Ukazuje, že zarábať na vesmírnom priemysle sa dá aj bez toho, aby mala firma miliónový vstupný kapitál.

Čo sa počíta, sú kontakty, podhubie pre vedu a výskum a rozvinuté dodávateľské vzťahy v krajine, kde kozmická firma sídli. Slovensko toho veľa ponúknuť nemôže.

Na rozdiel od Českej republiky aj ostatných okolitých štátov EÚ nie sme plnohodnotným členom Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Až minulý rok vláda rozhodla o získaní aspoň pridruženého členstva na obdobie nasledujúcich siedmich rokov.

Status Slovenska je podľa slov zakladateľa Groundcomu Jakuba Lajmona dôvod, pre ktorý sa rozhodli, že ich základňa bude radšej v Česku. „Jednou z kľúčových vecí bola pre nás spolupráca s ESA a podpora ich inkubátora, ktorý je v Čechách.” Dodáva, že to je jediný dôvod, pre ktorý sa im neoplatí rozbiehať firmu na Slovensku.

Ako ukazuje príbeh Groundcomu, keď už vesmírne startupy niekde zapustia korene, môžu dať formou zákaziek s vysokou pridanou hodnotou prácu aj ďalším podnikateľom.

Konštruktér Viskot už dnes pracuje na vylepšenej pozemnej stanici Groundcomu.

„Verzia 2.0” by sa mala hýbať tak rýchlo, aby sa natočila z jednej strany oblohy na opačnú za pár sekúnd. Tak bude stanica schopná nadviazať spojenie s novým satelitom ihneď, len čo „odprevadí” ten, ktorý práve zašiel za horizont.

„Len čo budeme mať odladený prototyp a finálne návrhy, dokážu traja ľudia skonštruovať jednu pozemnú stanicu za dva dni,” hovorí Viskot. Verí, že jedného dňa budú podobných zariadení vyrábať desiatky až stovky. Výrobné náklady na jednu stanicu vrátane elektroniky a softvéru sú rádovo v desiatkach tisícov eur.

Dielňa rodinnej firmy Jana Viskota. Foto N – Tomáš Grečko

Bez komunikačných okien sú satelity stratené

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Technológie

Vesmír

Ekonomika, Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie