Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Nedostatková ekonomika (Za Jánosom Kornaiom)

János Kornai Foto - kornai-janos.hu
János Kornai Foto – kornai-janos.hu

Minulotýždňové vydanie týždenníka The Economist vyšlo s titulkou, na ktorej boli prázdne regály v obchodoch a nápis „The shortage economy“ (Nedostatková ekonomika).

Keď som ten obrázok videl, okamžite som si spomenul nielen na nedostatkovú ekonomiku počas komunizmu u nás a ešte väčšiu v Sovietskom zväze, Poľsku a iných krajinách, ale aj na Jánosa Kornaia. Jeho kniha Ekonómia nedostatku (The Economics of Shortage), ktorá vyšla v roku 1980 súčasne v angličtine aj v maďarčine, sa stala veľmi rýchlo najuznávanejšou prácou o fungovaní (či skôr nefungovaní) centrálne plánovanej ekonomiky na celom svete. Vyšla aj vo francúzštine, poľštine a čínštine.

Vo vtedajšom komunistickom Československu vyšla len na študijné účely na akadémii vied, verejne sa nepredávala a v Sovietskom zväze sa šírila ako samizdat. Výrazne ovplyvnila aj moje ekonomické myslenie. A zďaleka nielen moje. Jegor Gajdar, najznámejší ruský reformátor zo začiatku deväťdesiatych rokov, povedal, že „jediný žijúci ekonóm, ktorý môže vyhlásiť, že ovplyvnil myslenie celej generácie žijúcej za komunistov, je Kornai“.

Vidiac

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie