Denník N

Finančník Šebo: Keď vám príde výplata, hneď na ďalší deň si pošlite peniaze na sporenie, splátky plaťte na konci mesiaca

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Odborník na investície a dôchodkové schémy Ján Šebo dlhé roky ľuďom radí, ako si správne sporiť na dôchodok, a politikom zase to, ako rozumnejšie nastaviť dôchodkové schémy.

V rozhovore vysvetľuje, ako sám investuje, aké má dlhodobé sporenie na dôchodok a prečo sa tak rozhodol.

Šebo je spoluzakladateľ Oranžovej obálky, čo je platforma na sledovanie a riadenie osobných financií. Ide o aktivitu výskumníkov z viacerých slovenských univerzít, spolupracovali aj s kolegami zo Švédska a z Holandska, ktorí už podobné simulačné modely a platformy vytvorili. Bol členom pracovných skupín pre dôchodkovú reformu. Učí tiež na Ekonomickej fakulte UMB v Banskej Bystrici.

Radíte ľuďom, ako si správne sporiť, študentov učíte, ako investovať. Ale ako si na dôchodok sporíte vy?

Presne tak, ako učím. Využívam efektívne schémy. Sporím si na dôchodok v druhom pilieri, v treťom nie. Dlhodobé sporenie si však riešim inak. Tým, že som bol istý čas v Spojených štátoch, kde som pričuchol k burze a finančnému inžinierstvu na univerzite, chcel som si riadiť úspory sám.

Vytvoril som si stratégiu, ktorá by mala byť výkonnejšia ako dôchodkový fond alebo pasívne fondy. Zriadil som si vlastný investičný účet cez zahraničného lowcostového brokera a riešim si tam vlastnú stratégiu jednak pre trading (obchodovanie), ale aj pre dlhodobé sporenie na dôchodok.

V prvom rade som sa snažil znížiť nákladovosť stratégie na minimum. Jednoducho, nemám rád poplatky sprostredkovateľov. Nevidím dôvod, prečo by si mal niekto odo mňa brať poplatky za to, že vlastním nejaký finančný nástroj.

Nakúpili ste ETF, alebo sa bavíme o niečom inom?

ETF sú fajn, ale pre moju stratégiu sú až príliš pokojné a pomalé. Možno sa dá využívať pákové ETF, ale moja stratégia je založená na klasickom „oldschool“ systéme stock-pickingu. To znamená, vyberám si akcie podľa toho, ako sú finančne zdravé s potenciálom na rast.

Čiže nakupujete nejaké hodnotové akcie?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Investovanie a úvery

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie