Denník N

Ak sa plán spoločnosti Glycanostics podarí, na bolestivú biopsiu prostaty pôjde menej mužov

Vedenie firmy Glycanostics: Ján Tkáč, Eva Kováčová a Tomáš Bertók. Foto - archív firmy Glycanostics
Vedenie firmy Glycanostics: Ján Tkáč, Eva Kováčová a Tomáš Bertók. Foto – archív firmy Glycanostics
  • Po odpadárskom startupe Sensoneo a projekte Pavla Čekana MultiplexDX získala ďalšia slovenská firma peniaze z prestížnej inovátorskej schémy EIC Accelerator
  • Zakladatelia firmy Ján Tkáč a Tomáš Bertok a riaditeľka Eva Kováčová v rozhovore vysvetľujú, čo je podstatou ich inovácie, v akom štádiu je jej vývoj a akými kanálmi ju chcú dostať do sveta. 

Na Slovensku pribudla ďalšia firma, ktorá získala peniaze z prestížneho európskeho grantu EIC Accelerator. Minulý týždeň svoj úspech oznámila firma Glycanostics, ktorá od Európskej komisie na svoj projekt získala takmer dva milióny eur.

Slovenská biotechnologická spoločnosť Glycanostics, ktorá sa zameriava na vytvorenie spoľahlivých testov na diagnostikovanie rakoviny prostaty z krvi pacienta, dostala dva milióny eur z prestížneho európskeho grantu EIC Accelerator.

Majú pomôcť zvýšiť spoľahlivosť testov, aby čo najmenej pacientov, u ktorých sa objaví podozrenie na rakovinu, muselo nevyhnutne podstúpiť biopsiu prostaty. Je to veľmi nepríjemný zákrok, pri ktorom lekár ihlou odoberie vzorku nádorového tkaniva.

Biopsia je zlatý štandard, ktorým sa potvrdzuje a vyvracia rakovina, a bez výsledkov z nej pacient nezačína onkologickú liečbu. Súčasné PSA testy (PSA – prostatický špecifický antigén), ktoré sa v urologických ambulanciách používajú, nie sú dostatočne presné a často indikujú, že pacient má podozrenie na rakovinu a mal by ísť na biopsiu, aj keď chorobu v skutočnosti nemá.

PSA testy totiž vykazujú vysoké hodnoty, ktoré by mali naznačovať výskyt rakoviny aj v situácii, keď ide len o zápal alebo nezhubný nádor.

Vedci z Glycanostics vyvíjajú testy, ktoré majú byť presné v deväťdesiatich percentách prípadov. Zatiaľ majú za sebou prvé výsledky, ktoré naznačujú, že sú na dobrej ceste tento cieľ dosiahnuť. Na svoj projekt už v minulosti získali granty od Európskej komisie na štúdiu uskutočniteľnosti a prestížny vedecký ERC grant, ktorý dvakrát získali ako jediní na Slovensku. Začiatkom roka prijali aj prvých investorov.

EIC Accelerator je dotačná schéma Európskej komisie, v ktorej najinovatívnejšie európske firmy získajú grant priamo z tejto inštitúcie. V poslednej výzve uspelo šesťdesiatpäť firiem, ktoré komisia vybrala spomedzi 4-tisíc európskych inovátorov. Na Slovensku máme len tri firmy, ktorým sa podarilo peniaze získať: Sensoneo, MultiplexDX a teraz aj Glycanostics.

Firmu, do ktorej investoval fond v správe CB Investment Management a platforma Crowdberry, založili dvaja vedci zo Slovenskej akadémie vied Ján Tkáč a Tomáš Bertok v roku 2017.

Ján Tkáč je laureátom ceny ESET Science Award roku 2019 v kategórii Výnimočná osobnosť slovenskej vedy a je Vedcom roka 2015.

Tomáš Bertok v roku 2016 získal od rakúskeho ministerstva vedy, výskumu a ekonomiky cenu Danubius Young Scientist Award a časopis Forbes ho v rebríčku 30 pod 30 označil za najväčší talent v oblasti vedy a výskumu. Získal aj ocenenie Mladá osobnosť vedy Slovenskej republiky 2016.

Riaditeľkou firmy je od januára Eva Kováčová, ktorá sedemnásť rokov pracovala pre farmaceutické firmy Pfizer, GlaxoSmithKline, Novartis alebo Johnson & Johnson. Všetci zástupcovia firmy hovoria, že vo svojom odvetví nemajú vážneho konkurenta, ktorý by vedel testy robiť tak lacno, jednoducho a zároveň presne ako oni.

Biotechnológ Tomáš Bertók pracuje na Chemickom ústave SAV a s kolegom Jánom Tkáčom založil startup Glycanostics. Foto N – Tomáš Benedikovič

V akom štádiu vývoja sú vaše testy?

Tomáš Bertok: Máme hotový prototyp, ktorý prešiel

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Startupy

Ekonomika, Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie