Denník N

Trh s nehnuteľnosťami sa podľa VÚB mení, no ostáva perspektívny (+ podcast)

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

VÚB banka je jedným z najvýznamnejších spolufinancovateľov výstavby nehnuteľností. V segmente pôsobí prierezovo od rezidenčnej výstavby, cez kancelárske budovy, logistiku až po obchodné centrá. 

Vplyv koronakrízy na trh s nehnuteľnosťami

„Ceny nehnuteľností ženie nahor pomalá realizácia projektov, ceny komodít ale najmä vysoký dopyt kvôli veľmi lacným hypotékam. Otázne je, dokedy bude spotrebiteľ akceptovať rast cien a kedy sa nájomné bývanie stane bezpečnejším riešením,“ hovorí Andrej Viceník, vrchný riaditeľ úseku Firemné bankovníctvo vo VÚB banke. Podľa neho slovenským problémom nie je ani tak samotná cena, ale dostupnosť. Takzvaný Housing Affordability Index, ktorý meria čas potrebný na kúpu priemerného bytu, nameral pri Slovákoch 13 rokov. Je to jeden z najhorších výsledkov v EÚ, kde ľudia priemerne na byt zarábajú 6 -7 rokov.

„Dôležité tiež je, dokedy vydrží dopyt po bývaní, keďže demografia sa zhoršuje a je nás stále menej. Dopyt ľudí z vidieka, ktorí sa chcú sťahovať do miest, sa raz vyčerpá a bude treba hľadať iný impulz rastu,“ vysvetľuje Viceník a pridáva príklad zo Slovenska, kde je silnejší sentiment vlastniť byt ako v Rakúsku či vo Francúzsku. Otvára sa téma nájomných bytov, koľko ich stavať a ako ich financovať, aby to bolo ekonomicky udržateľné.

Administratívne budovy sú stále perspektívne

„Keď sa na to pozrieme z pohľadu centrály VÚB banky, tak v budove s pôvodnou kapacitou 1 000 ľudí vie dnes fungovať až 1 300 zamestnancov. Ak ľudia pracujú striedavo z domu a z kancelárie, nepotrebujú fixné miesto,“ dodáva šéf korporátneho bankovníctva vo VÚB. Nič však nenasvedčuje tomu, že by mali firmy masovo odchádzať z budov, a tým by klesali nájmy aj obsadenosť. Trh sa snaží regulovať znížený dopyt nižšou ponukou, zavádza racionalizačné opatrenia, zároveň sa podľa princípov dlhodobej udržateľnosti vytvára tlak na modulárne a flexibilné stavby. Na trhu je dostatočná likvidita a záujem o realitné projekty. Segment administratívnych budov je tak stále perspektívny.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

VÚB pre podnikateľov

Ekonomika

Teraz najčítanejšie