Denník N

Richard Sulík: Teraz dražie všetko. Neverím, že v Európe je inflácia len okolo troch percent 

Richard Sulík Foto N – Tomáš Benedikovič
Richard Sulík Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa v posledných týždňoch dostal do situácie, ktorá pre neho nie je typická. Opakovane kritizoval správanie súkromných firiem k zákazníkom a dôsledky ich konania sa snažil riešiť cez svoj vplyv na štátne firmy.

Keď skrachoval veľký dodávateľ plynu a elektriny Slovakia Energy, hneval sa, že podnikať sa im páči len v ziskových časoch, a keď príde prvý problém, tak sa na svojich zákazníkov hneď vykašlú.

Krátko nato sa podobne zachovali aj tri veľké regionálne distribučky, ktoré svojim investorom nosia každý rok isté zisky, no v čase štartujúcej energetickej krízy viac-menej odmietajú zákazníkov Slovakia Energy.

Liberál Sulík preto nemá inú možnosť, len verejnosti vysvetľovať, že je tu ešte vždy štátny SPP, ktorý im dá na elektrinu aj na plyn okamžite a rád relatívne nízke regulované ceny.

A v tejto situácii sa ešte búria aj veľké priemyselné firmy, ktoré sa štátu vyhrážajú, že ak nedostanú zľavy z cien za distribúciu elektriny, budú prepúšťať. Sulík preto skúša na poslednú chvíľu v rozpočte na budúci rok dohodnúť s ministrami Matovičom a Budajom z OĽaNO, aby firmám pustili viac peňazí z environmentálneho fondu.

Rozhovor poskytol krátko po tom, čo koalícia odštartovala záverečné kolo diskusií o reforme dlhovej brzdy a dôchodkov a o prioritách rozpočtu.

Všimli sme si, že vás hnevá, ak SaS neopisujeme ako reformnú stranu. 

Nikto nerobí pre reformy viac ako SaS. Pozrite sa na školstvo, kde Braňo Gröhling práve intenzívne robí na vysokoškolskom zákone. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková je už teraz vo fáze verejnej diskusie so súdnou mapou, ktorá je veľmi detailne a rozsiahlo pripravená, čo ocenili aj ľudia z EÚ. Môj štátny tajomník Jano Oravec diskutuje s ministerstvom financií o daňovo-odvodovej reforme. Hľadáme kompromis aj pri dlhovej a daňovej brzde. Zdravotnícku reformu, zmeny nemocníc, som ja osobne spolu s ministrami SaS pretlačil na vláde. Týchto 5 bodov som vymenoval len preto, aby som potvrdil holý fakt, že nikto nerobí pre reformy viac ako SaS… A okrem toho, máme aj pekné vodíkové auto a vodíkový autobus vystavený v Dubaji.

Aký je váš návrh na koaličný kompromis pri dlhovej brzde, kde ste presadzovali zavedenie niečoho ako daňová brzda?

Vyzerá, že sa ten kompromis podarí, a preto o tom radšej ešte nebudem verejne hovoriť nič.

V spore medzi ministerstvom financií a ministrom práce Krajniakom zo Sme rodina, ktorý presadzuje zvýšenie dôchodkov rodičom pracujúcich detí, ste na ktorej strane?

Mne sa ten nápad – rodičovský bonus – nepozdáva a nielen preto, že to je nákladné. Dávam v tom na názor Petra Cmoreja, ktorý to má u nás na starosti.

Aké máte plány v energetike?

Pre domácnosti chceme v plyne aj elektrine držať regulovanú cenu čo najnižšie. Treba si pripomenúť, že cena plynu sa dlho nehýbala, no potom pre covid výrazne klesla a teraz zasa vďaka oživeniu ekonomiky stúpa. Kto teraz kritizuje zdraženie plynu pre domácnosti od budúceho roka, len šíri paniku, lebo ide v podstate len o návrat do roku 2020. V roku 2022 bude cena plynu pre domácnosti len o pár desiatok centov vyššia jedna MWh.

Pri elektrine pre domácnosti dôjde k nárastu na priemernú domácnosť, ktorá elektrinou nevykuruje, o zhruba 3 – 4 eurá mesačne oproti tomuto roku. Na druhej strane tých, ktorí elektrinou aj kúria, sa zasa netýka zvýšenie ceny plynu. Ale aj cena elektriny minulý rok mierne klesala.

To už je výsledok nejakých zmien, napríklad

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Hegerova vláda

Richard Sulík

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie