Denník N

Firma, mesto a obyčajný človek: Komu ako zdražie elektrina, plyn a teplo

Mochovce. Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Mochovce. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
  • Novoročné zdraženie elektriny a plynu nebude rovnaké pre každého. 
  • Domácnosti čaká miernejší nárast niekde medzi 10 a 20 percentami. 
  • Pri väčších zákazníkoch (firmy, mestá) to závisí od toho, aká bola trhová cena v momente uzavretia zmluvy na rok 2022.  
  • Cena na burze počas roka prudko narástla – na začiatku bola pri elektrine 55 eur za megawatthodinu, na jeseň 110 eur. Pri plyne bol trend podobný.
  • Napríklad mesto Trenčín bude platiť za megawatthodinu elektriny 49 eur, Bratislava takmer raz toľko.

Na jeseň 2021 stúpli ceny energií na burzách viac ako kedykoľvek predtým. Odberatelia to pocítia rôzne: niekomu sa zvýšia účty za energie na dvojnásobok, inému vôbec, väčšina zákazníkov bude niekde medzi tým. Domácnostiam sa počíta cena ešte z obdobia, keď boli ceny na burze nízke. To isté platí pre menšie podniky s ročnou spotrebou elektriny do 30 megawatthodín a ročnou spotrebou plynu do 100 megawatthodín. Väčším firmám, mestám a štátnym úradom sa počíta cena podľa toho, či uzavreli zmluvu pri vysokých cenách na jeseň alebo ešte predtým.

Ak ste domácnosť a malý podnik

Elektrina domácnostiam a malým podnikom od budúceho roka zdražie zhruba o 10 – 15 percent. Bežnej domácnosti s ročnou spotrebou 3 megawatthodiny stúpnu náklady o zhruba 50 eur ročne.

Či bude nárast 10- alebo 15-percentný závisí od toho, ako veľmi bude proti vysokej cene bojovať vláda. O 15 percent by cena narástla vtedy, ak

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika

Teraz najčítanejšie