Denník N

Vy sa odvoláte, ale stavať sa už začne a škody môžu byť nezvratné, opisuje advokátka nástrahy rýchlej novely

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
  • Vláda schválila novelu na zrýchlenie výstavby diaľnic, teraz ju má na stole parlament.
  • Advokátka Eva Kováčechová ju vidí ako protiústavnú, umožní totiž pri diaľniciach vylúčiť odkladný účinok odvolania proti stavebným povoleniam, ak to vyžaduje naliehavý verejný záujem.
  • Kováčechová kritizuje aj to, že po novom by majitelia pozemkov, na ktoré potrebuje štát kvôli diaľnici presunúť napríklad plynovodné potrubie, mohli dostať iba jednorazovú náhradu, a nie napríklad pravidelné nájomné.

V parlamente je na debatu predložená novela na urýchlenie výstavby diaľnic. Má sa o nej rozhodovať v skrátenom režime, ale zatiaľ sa o nej nerokovalo aj preto, že minister dopravy Andrej Doležal chce vec najprv prediskutovať s prezidentkou.

„Lebo je to skrátené a bol by som veľmi nerád, keby to na konci celého procesu pani prezidentka nepodpísala,“ povedal Doležal v stredu s tým, že telefonovať by mohli okolo obeda.

Zatiaľ nie je jasné, či sa hovor uskutočnil a aký je výsledok.

Návrh, o ktorom by mal parlament hlasovať zrýchlene, kritizuje združenie Via Iuris. Tvrdí, že zmeny sú neodôvodnené a v rozpore s ústavou. Advokátka Eva Kováčechová (je aj členkou redakčnej rady Denníka N – pozn. red.), ktorá s Via Iuris spolupracuje, v rozhovore vysvetľuje, v čom by mohol byť podľa nej problém.

Ak má človek lúku alebo iný pozemok, prípadne dom na pozemku, cez ktorý chce štát stavať diaľnicu, a nesúhlasí s tým, zmení sa pre neho niečo, ak parlament schváli novelu zákona tak, ako mu ju poslala vláda?

V prípade, ak

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Diaľnice a cesty

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie