Denník N

Prečo patríme medzi najchudobnejších v Európe? Zďaleka nejde len o to, aké máme platy

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia
  • Naše úspory naďalej patria medzi najmenšie v Európe, no vidno dobrý trend. Takzvaný čistý finančný majetok ľudí na Slovensku začal rásť rýchlejšie ako doteraz. Ku koncu júna stúpol medziročne o vyše 17 percent, a to napriek tomu, že si naďalej veľa požičiavame.
  • Ľudia naďalej držia neprimerane veľa peňazí na účtoch v bankách, avšak posledný rok viditeľne viac investujú. To je pre budovanie finančného bohatstva kľúčové, podľa štúdie Allianzu najviac bohatnú krajiny, kde väčšiu porciu finančného majetku tvoria investície do akcií.
  • Majetnosť obyvateľov Slovenska skresľuje aj fakt, že radšej ako iné statky vlastníme nehnuteľnosti, no tie sa do údajov o finančnom majetku nezapočítavajú.

Čo je nové: Čistý finančný majetok ľudí na Slovensku stúpol ku koncu júna medziročne o 17 percent, čo je v našej krajine nevídané. V predchádzajúcich rokoch sa zveľaďoval o 5 až 7 percent.

Takýto výrazný nárast čistého finančného majetku sme zaznamenali napriek tomu, že obyvatelia Slovenska sa prudko zadlžujú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie