Denník N

Energetický analytik Hirman: Nord Stream 2 nás už teraz vychádza veľmi draho

Energetický expert Karel Hirman. Foto - archív K. H.
Energetický expert Karel Hirman. Foto – archív K. H.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Energetický analytik Karel Hirman v rozhovore o aktuálnej energetickej kríze vysvetľuje, do akej miery za súčasný stav môžu len covid a správanie Ruska a Nemecka a do akej miery ide o problém nutne spojený s obdobím odchodu od fosílnych palív. Hovorí aj o tom, ako to ovplyvní slovenských spotrebiteľov a aký manévrovací priestor má v tejto situácii slovenská vláda.

Od konca leta sa stretávame s pojmom energetická kríza. V čom je tá aktuálna kríza podobná ropnej kríze z roku 1973 či plynovej kríze z roku 2009?

Asi to nie je taká závažná kríza ako tie, ktoré spomínate. U nás, a tým myslím u nás v Európe, svietime, máme teplo. V Číne a Indii už majú problémy s dodávkami elektriny a majú výpadky. V roku 2009 sme reálne nemali plyn, pretože Rusko zastavilo prepravu cez Ukrajinu a Slovensko zostalo uprostred mrazov bez plynu. Teraz plyn máme, ale trápia nás vysoké ceny, ktoré sa od leta vyšplhali na takú úroveň, že až lámu historické rekordy.

Kríza v roku 1973 vznikla preto, že arabské krajiny v dôsledku konfliktu s Izraelom z ničoho nič prestali exportovať ropu a na Západe chýbali ropné produkty. My teraz tú komoditu máme, len cena je vyššia a spôsobuje problémy v priemysle a, samozrejme, aj v rodinných rozpočtoch a vyvoláva znepokojenie, ako to bude celé pokračovať.

A je tu istá obava, že vzhľadom na stavy v zásobníkoch môže za istých krajných, opakujem krajných, okolností nastať problém v plynulosti dodávok plynu v Európe.

Video: Analytik Hirman: Nord Stream 2 nás už teraz vychádza veľmi draho (Branislav Bezák, Martina Koník)

Takže situácia je vážna, nie však zúfalá.

Áno. Ale je to vážne. Napokon, vidíme, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Plynovod Nord Stream

Vladimir Putin

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie