Denník N

Niektoré ETF fondy sa podobajú podielovým fondom, preto ich daniari odrazu chcú zdaniť

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory
  • Investorov aj obchodníkov s cennými papiermi zneistilo stanovisko ministerstva financií a daniarov, že príjem z predaja niektorých ETF fondov by sa mal zdaňovať. Nemá teda platiť, že výnos z takej investície, ak sa drží aspoň rok, sa automaticky nezdaňuje.
  • Asociácia obchodníkov s cennými papiermi s tým nesúhlasí. Pripomína, že ETF fondy sú cenné papiere, s ktorými sa obchoduje na burze, a podľa zákona pre ne platí jednoročný časový test.
  • Prinášame aj pohľad šiestich odborníkov na otázku zdaňovania ETF fondov.

Posledných pár rokov pribúda odporúčaní, že sa oplatí investovať do ETF fondov, lebo sú lacné a oproti podielovým fondom v bankách majú aj daňovú výhodu. No teraz investorov, aj tých drobných, zneistilo stanovisko ministerstva financií, že daňová výhoda nie je automatická a dosiahnutý výnos z niektorých ETF fondov treba zdaniť.

Doteraz sa to vysvetľovalo tak, že aj pre investíciu do ETF platí jednoročný časový test, čiže po roku sa výnos z nej nezdaňuje. Aj preto sa stali obľúbené aj medzi niektorými drobnými investormi a získali na tom aj niektorí obchodníci s cennými papiermi, ktorí tomu prispôsobili svoje ponuky.

Matovičov rezort v stanovisku na webe finančnej správy teraz tvrdí, že nie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie