Denník N

V centre a pri hlavných ťahoch už iba citylighty, z ulíc aj panelákov v Bratislave zmiznú tisíce bilbordov (+ fotogaléria)

Foto N - Tomáš Grečko.
Foto N – Tomáš Grečko.
  • Magistrát hlavného mesta, zdá sa, konečne našiel čistý spôsob, ako si poradiť s vizuálnym smogom v meste.
  • Ak pôjde všetko podľa plánu, do niekoľkých rokov zmiznú z mesta tisíce bilbordov, plachiet a stĺpov.
  • Radikálne sa to dotkne centra mesta, ale aj hlavných mestských ťahov. Mapu s prehľadom prinášame v texte.
  • Povoľovanie nových reklamných stavieb sa zmenami riadi od 1. januára 2022.
  • Zmeny sa dotknú aj panelákov, ktoré prenajímajú svoje fasády.

Podľa oficiálneho sčítania z roku 2019 je v Bratislave takmer 10-tisíc reklamných plôch väčších ako tri metre štvorcové. Najhustejšie sú nimi posiate Staré Mesto, Ružinov a Karlova Ves.

Mesto doteraz nemalo vôľu prijímať jasné pravidlá, kde môžu reklamy stáť, ani to, aké majú byť veľké. Najväčším prenajímateľom týchto plôch totiž je samotné mesto, ročne na nich zarábalo okolo 400-tisíc eur.

To sa zmenilo minulý týždeň vo štvrtok, keď poslanci mestského zastupiteľstva schválili zmeny v územnom pláne, ktoré od svojho nástupu sľuboval primátor Matúš Vallo.

Po novom je v pláne zakreslené, kde sa nepovoľuje žiadna reklama okrem citylightov a kde môžu stáť napríklad bilbordy či reklamné displeje, no už podľa jasných pravidiel.

Špecificky sú stanovené parametre pre bilbordy, backlighty (plochy so zadným umelým osvetlením), elektronické obrazovky, citylighty aj vývesné štíty prevádzok.

Znamená to, že umiestňovanie nových plôch sa musí riadiť touto reguláciou, a to aj vtedy, ak by chcel reklamnú plochu prenajať napríklad súkromník alebo bytový dom.

V prípade existujúcich reklamných stavieb s informačnou plochou väčšou ako tri metre štvorcové je rozhodujúce, na aký dlhý čas im boli vydané stavebné povolenia. Po ich vypršaní by ich stavebné úrady nemali predlžovať a žiadať ich odstránenie, ak nie sú v súlade s vynoveným územným plánom. Týka sa to aj reklamných plôch, ktoré prenajímajú napríklad spoločenstvá vlastníkov bytov.

Možnosť vydávať povolenia na reklamné stavby na dobu neurčitú zrušil tento rok parlament. Ak boli také povolenia vydané v minulosti, skončia sa v roku 2024.

Územný plán mesta je nadradený aj pravidlám, ktoré si určovali mestské časti.

S čím sa už v Bratislave nepočíta

Foto N – Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

 

Prečo sú nové pravidlá v Bratislave prelomové a ako to ovplyvní trh s bilbordmi?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislava

Firmy

Médiá

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie