Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Mýty a fakty o postavení USA vo svetovej ekonomike

Ilustračné foto z newyorskej burzy - TASR/AP
Ilustračné foto z newyorskej burzy – TASR/AP

Takmer všetci medzinárodní a zahraničnopolitickí experti a pozorovatelia svetového vývoja považujú za relevantnú a pravdivú tézu o postupnom, dlhodobom poklese vplyvu a váhy USA vo svetovej politike, ale aj vo svetovej ekonomike.

Tieto témy pritom súvisia, pretože medzinárodný politický (pri veľmociach geopolitický) vplyv do značnej miery závisí od ekonomickej sily tej-ktorej krajiny. Stačí sa pozrieť na rýchly ekonomický rast Číny v posledných štyroch desaťročiach, ktorý vytvoril predpoklady na nesporný rast medzinárodného a geopolitického vplyvu tejto krajiny.

Veľmi silné argumenty poukazujúce na to, že v prípade USA je téza o poklese ekonomického vplyvu tejto krajiny mýtom, priniesol vo svojej eseji v časopise Foreign Affairs môj obľúbený autor Ruchir Sharma. Článok bol síce publikovaný už pred rokom, jeho závery však stále platia, o čom svedčia aj najnovšie dáta, ktoré si dovolím v tomto článku doplniť sám.

Najkomplexnejší ukazovateľ, ktorý hovorí o postavení tej-ktorej krajiny (alebo skupiny krajín), je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ekonomika, Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie