Denník N

Vyhodená obrovská skartovačka a odhaľovanie väzieb úradníkov na dotované farmy – aj to robí nový šéf platobnej agentúry

Bývalý generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jozef Kiss. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bývalý generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jozef Kiss. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na čele Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorá každoročne posúva domácemu vidieku a farmárom okolo 700 miliónov eur dotácií, je bývalý bankár Jozef Kiss necelé štyri mesiace. Po ťažkých korupčných kauzách z čias minulých vlád Smeru a SNS ju dokázal potiahnuť k obnoveniu plnej akreditácie. Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan jej ju udelil v polovici mesiaca po tom, čo audítorská firma PwC potvrdila, že splnila všetkých 72 predpísaných ozdravných opatrení.

Bruselské Generálneho riaditeľstvo Európskej komisie pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka však v rozpore s ministrovým sebavedomím agentúru ďalej prešetruje a naďalej zadržiava Slovensku štvrtinu agrárnych eurofondov. Počká si, či sa zavedené ozdravné kroky naozaj podarí premietnuť do praxe.

S jej generálnym riaditeľom sme hovorili o tom, ako je agentúra skutočne pripravená na lepšie odhaľovanie úplatkárstva a iných podvodov. Reaguje aj to, ako sa dostal na tento post bez výberového konania a či by nebolo lepšie, keby radšej prešiel riadnym konkurzom.

Čo sa v rozhovore tiež dočítate:

  • Ako agentúra začína viac sledovať rizikové kontakty svojich zamestnancov na dotované firmy.
  • Ako sa zjednoduší poskytovanie eurofondov pre farmárov a potravinárov.
  • Prečo vymenil agentúru za prácu pre banky a štátnu poštu.
  • Ako ho banky pripravili na zreformovanie dotovania.

Je podľa vás v poriadku, že minister Vlčan agentúre udelil 15. októbra trvalú akreditáciu aj napriek odporúčaniam Európskej komisie, aby sa len predĺžila skúšobná doba o ďalšie štyri mesiace do polovice februára budúceho roku?

Aby sa ďalej nešírili dezinformácie a špekulácie okolo pridelenia akreditácie, treba jasne povedať, že minister Vlčan udelil trvalú akreditáciu v zmysle platných nariadení EÚ, ktoré jednoznačne opisujú takéto postupy. Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka DG Agri nám iba nadštandardne ponúklo možnosť predĺžiť dočasnú akreditáciu, ak by ministerstvo zistilo, že napríklad nezávislý audit nestihne vykonať záverečné hodnotenie, alebo príslušný orgán nebude mať k dispozícii výsledky personálnej analýzy. Všetky potrebné doklady, skúmania a uistenia malo však ministerstvo načas, a preto minister Vlčan rozhodol o udelení akreditácie s účinnosťou od 15. októbra. Ak by konal inak, konal by v rozpore nielen s právom EÚ, ale aj v rozpore s národnou legislatívou.

DG Agri však teraz tak či tak povedalo, že bez ohľadu na ministrovo rozhodnutie bude agentúre aj naďalej venovať zvýšenú pozornosť a že Slovensku bude naďalej zadržiavať štvrtinu agrárnych eurofondov, čo bolo z jeho strany nastolené po prevalení kauzy Dobytkár. Nie je to pre Slovensko škoda?

DG Agri medzitým

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie