Denník N

Prieskum medzi mladými Slovákmi: Pre klimatickú krízu je naša budúcnosť hrozivá, politici nás zradili a klamú

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Deň pred začiatkom klimatického samitu OSN v škótskom Glasgowe zverejnila Kancelária prezidentky výsledky prieskumu medzi mladými Slovákmi. Hovoria v ňom, ako vidia svoju budúcnosť, či si myslia, že sa budú mať lepšie ako ich rodičia, akú obavu v nich vzbudzuje život na kolabujúcej planéte aj to, či to má vplyv na rozhodnutie založiť si rodinu.
  • Kľúčový odkaz mladých ľudí je, že ľudstvo zlyhalo v starostlivosti o planétu a politici ich generácii svojou neschopnosťou pripravili horšiu budúcnosť.
  • Štyri základné skupiny mladých Slovákov podľa ich názorov na klimatickú zmenu a ekologické správanie sú: pasívni, zodpovední, energeticky neudržateľní a aktívni.

Z čoho majú najväčšie obavy mladí ľudia na Slovensku? Na prvých dvoch miestach sú zdravotníctvo (58 %) a korupcia (45 %). Tretie je školstvo (29 %), čo je dôležitý signál, pretože ide o ľudí, ktorí majú s kvalitou vzdelávacích inštitúcií najčerstvejšie skúsenosti. Mladší ľudia vo vzorke 16- až 25-ročných majú výrazne väčšie obavy zo školstva – až 39 percent. Ich obavy z vývoja v tejto oblasti sú rovnako veľké ako strach z korupcie.

Ich starších rovesníkov – 26- až 35-ročných – trápi viac politická kultúra a životná úroveň.

Kde skončila klimatická zmena, ktorá je hlavnou témou prieskumu? Až na deviatom mieste. Aj tu je vidieť rozdiel: v mladšej skupine do dvadsať rokov by bola šiesta.

Klimatická zmena je „prierezový problém”. Čo to znamená? Že jej vplyv sa prejavuje v zhoršenom zdraví a väčšom vyťažení zdravotníctva. Súvisí napríklad s vyšším výskytom pľúcnych ochorení, astmy a ďalších ochorení. Znamená to teda, že negatívne vplyvy klimatickej zmeny sú zahrnuté aj v obavách z iných oblastí života.

Negatívne vplýva aj na životnú úroveň, pretože globálnym otepľovaním podporené prírodné katastrofy ničia ľuďom majetok, ohrozujú ich domy a nútia ich do investícií, ktoré by mohli minúť na niečo iné.

Môže ísť o drahšie poistky proti prírodným katastrofám, ale prejavuje sa to aj vtedy, keď si ľudia pre horúcejšie a dlhšie letá kupujú klimatizáciu, hoci predtým nad tým neuvažovali.

Prieskum: Vnímanie dopadov klimatických zmien (kliknutím zväčšíte)

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie