Denník N

Čo pre zamestnancov, živnostníkov a zamestnávateľov znamená zmena v systéme stravného? (otázky a odpovede)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Od januára 2022 platí poslanecká novela Zákonníka práce, ktorá mení stravné pre všetky skupiny zamestnancov, živnostníkov, zamestnávateľov i pre gastrosektor.
  • Zo stravného nad 2,81 eura sa bude platiť daň z príjmu a odvody.
  • Živnostník si bude môcť dať do nákladov na jeden deň len 2,81 eura.
  • Zmeny sa týkajú aj zamestnancov, ktorí sa stravujú v kantínach.

Odkedy si bude môcť zamestnanec vybrať namiesto gastrolístka peniaze? Koho sa bude táto možnosť týkať?

Nárok na zabezpečenie stravovania alebo poskytnutie príspevku na stravu má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. Novelou Zákonníka práce sa už od marca tohto roku rozšírila možnosť poskytovať miesto stravných lístkov finančný príspevok na stravovanie na všetkých zamestnancov.

Marcová novela myslela aj na zamestnávateľov, ktorí majú uzatvorené zmluvy s poskytovateľmi stravných lístkov. Podľa prechodných ustanovení platí, že zamestnávateľ, ktorý pred 1. marcom 2021 alebo od 1. marca 2021 do 31. decembra 2021 uzatvoril zmluvu o zabezpečení stravovacích poukážok s ich vydavateľom, musí zamestnancom umožniť vybrať si medzi stravovacími poukážkami a finančným príspevkom na stravovanie až po skončení účinnosti tejto zmluvy, najneskôr však od 1. januára 2022.

Vybrať si však nemôžu pracovníci, ktorým zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa.

Ak si zamestnanec vyberie finančný príspevok od januára 2022,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Gastro a jedlo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie