Denník N

Slovalco píše Budajovi: Zatváranie slovenských fabrík uškodí, nie pomôže svetovému boju s emisiami

Ján Budaj v zime 2021. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ján Budaj v zime 2021. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Žiarska hlinikáreň reaguje na ministra životného prostredia Budaja, ktorý minulý týždeň povedal, že by bolo lepšie, keby sa energeticky náročné fabriky ako Slovalco radšej pozatvárali.
  • Volanie po konci slovenských energeticky náročných fabrík ide podľa priemyselníkov celosvetovo proti zlepšovaniu životného prostredia. Ich konkurenti z rozvojových častí sveta totiž majú ekologicky špinavšie fabriky.
  • Slovalco tvrdí, že ak by prestalo vyrábať a jeho hliník by sa na Slovensko musel voziť z rozvojového sveta, celosvetovo by sa ročne vypustilo o viac ako dva milióny ton emisií CO2. To by pre planétu znamenalo rovnakú záťaž, ako keby sa vyrúbali lesy o rozlohe celého Bratislavského kraja.

Ján Budaj sa v minulotýždňovom rozhovore pre SME vyjadril o veľkých priemyselných fabrikách nezvyčajne tvrdo aj na pomery šéfa ministerstva životného prostredia. Pre Slovensko by bolo podľa ministra lepšie, keby sa niektoré domáce energeticky náročné fabriky radšej pozatvárali.

Osobitne spomenul najväčšieho domáceho spotrebiteľa elektriny – žiarske hlinikárne Slovalco. Povedal, že ich koncom by krajina nestratila ani žiadne významnejšie príjmy štátneho rozpočtu a ani početnejšie zamestnanecké miesta.

Slovalco po víkende zareagovalo tlačovou správou. Tvrdí v nej, že také vyjadrenia ministra sú v skutočnosti v rozpore so snahou o celosvetové zvyšovanie ochrany životného prostredia. Lebo ak sa zavrú ekologicky čistejšie európske fabriky, ich produkty sa sem budú voziť z oveľa menej čistých prevádzok z rozvojového sveta.

Ministrove vyjadrenia sú podľa Slovalca tiež v rozpore s tým, čo on sám hovoril ich majoritnému akcionárovi – nórskemu koncernu Norsk Hydro – počas nedávneho rokovania o novom modeli podpory pre tuzemský energeticky náročný priemysel.

„Pán Budaj nás ubezpečil, že záujmom Vlády SR je zachovanie výroby hliníka na Slovensku,“ uvádza Slovalco.

Ministrove aktuálne vyjadrenia a jeho dlhodobé odmietanie, aby energeticky náročné domáce fabriky dostávali väčšie refundácie z peňazí vyzbieraných pri predaji emisných povoleniek, podľa fabriky tiež svedčia o tom, že nepochopil, ako vlastne funguje trh s povolenkami.

Európska komisia podľa fabriky členským krajinám povoľuje tieto spätné dotácie práve preto, aby v únii neskončili čistejšie priemyselné výroby.

Ministerstvo životného prostredia na otázky Denníka E, ako vníma kritiku fabriky, zatiaľ nereagovalo.

Dnes v spoločnom stanovisku skritizovali ministra Budaja za jeho vyjadrenie aj Asociácia priemyselných zväzov a dopravy, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení, Republiková únia zamestnávateľov a Klub 500, ktoré združujú podniky s vyše 420-tisíc zamestnancami.

„Považujeme to za škandalózne vyjadrenia v situácii, kedy celý vyspelý svet rieši enormný nárast cien energií a ich dopad na priemysel. Priemyselné podniky od ministra životného prostredia, ale aj od celej Vlády SR očakávajú urýchlené predloženie konkrétnych opatrení, ktorými bude riešiť predovšetkým zvýšenie kompenzačných príspevkov z Environmentálneho fondu SR,“ uvádzajú zväzy s tým, že zelená zmena nesmie ísť na úkor domáceho priemyslu i počtu pracovných miest v krajine.

Ako fabrika obhajuje, že nie je až tak špinavá:

  • Slovalco vyčíslilo, že ak by malo naozaj skončiť a jeho hliník by sa na Slovensko musel voziť z rozvojového sveta, tak z celosvetového hľadiska by ročná produkcia emisií CO2 vo svete stúpla o zhruba dva milióny ton. To by podľa fabriky bol pre planétu porovnateľný dopad, ako keby Slovensko malo o polovicu viac osobných áut, alebo keby sa vyrúbal les s rozlohou veľkosti celého Bratislavského kraja.
  • Tento prepočet fabriky vychádza z predpokladu, že zatiaľ čo ona po nákladnej ekologizácii na jednu tonu hliníka produkuje štyri tony CO2, hlinikárne mimo EÚ majú priemernú uhlíkovú stopu 16 až 20 ton CO2 na vyrobenú tonu kovu.
  • Slovalco ďalej argumentuje, že EÚ považuje hliník za kľúčovú surovinu v boji proti emisiám. Je totiž ľahší ako iné kovy, a tak pri použití v autách znižuje ich spotrebu paliva. Navyše hliník sa dá donekonečna aj recyklovať, a preto je dobre využiteľný aj v obehovom hospodárstve.
  • Slovalco argumentuje tiež tým, že ono nakupuje pre svoje prevádzky elektrinu výlučne iba z domácich jadrových elektrární a pri takto vyrobenej elektrine nevznikajú takmer žiadne emisie. Tento argument fabriky však treba brať s rezervou. V konečnom dôsledku každý slovenský odberateľ elektriny dostáva elektrinu z celého mixu domácej elektroenergetiky, ktorej súčasťou sú doteraz napríklad aj uhoľné elektrárne.

Ako fabrika obhajuje svoj prínos:

  • Slovalco tvrdí, že okrem vlastných 450 zamestnancov dáva v žiarskom regióne prácu aj ďalším 2 000 až 2 500 pracovníkom svojich subdodávateľov a odberateľov.
  • Do verejných rozpočtov prispieva cez dane a odvody sumou okolo 50 miliónov eur.
  • A od domácich slovenských subdodávateľov odoberá ročne tovary a služby za zhruba dvesto miliónov eur.

Slovalco: Budaj nerozumie, na čo vznikli emisné povolenky

Fabrika reagovala aj na poznámku ministra životného prostredia, že envirofond nie je bankomat pre priemyselníkov, z ktorého si spätne vždy zoberú toľko, koľko potrebujú na vylepšenie svojej ekonomiky.

Slovalco oponuje, že EÚ povoľuje členským krajinám vracať ich energeticky náročným fabrikám z platieb za povolenky oveľa viac zdrojov, ako to reálne robí Slovensko.

„Rozhodne nežiadame nijakú štátnu pomoc nad rámec kompenzačnej schémy platnej v EÚ. Súčasná slovenská kompenzácia vo výške tri milióny eur pre celý sektor rozhodne nie je adekvátna, keďže nepokrýva ani tri percentá zvýšených nákladov. EÚ umožňuje kompenzácie až do výšky 75 percent zvýšených nákladov,“ uvádza Slovalco aj s tým, že mnohé členské štáty Únie kompenzácie vyplácajú v maximálnej prípustnej miere.

Slovalco však už nespomína, že vlaňajšia iba trojmiliónová kompenzácia slovenskej vlády podnikom sa má tento rok pre energeticky náročné fabriky zvýšiť na 36 miliónov eur. Na tejto zmene v Environmentálnom fonde sa už dohodla vládna koalícia.

Reálne tak neexistuje žiaden plán vlády energeticky náročné podniky zatvárať, diskusia je len o veľkosti kompenzácie. V rozhovore to napokon priznáva aj minister Budaj.

„Vláda by sa dnes mohla rozhodnúť, že nebude dávať žiadnu umelú pomoc, a podniky, ktoré sú žrútmi energie, sa so Slovenskom rozlúčia a my to jednoducho oželieme. Zatiaľ takýto plán nie je a vláda, naopak, chce tieto pracovné miesta udržať,“ skonštatoval pre Sme.

Na druhej strane sa fabrikám stále máli aj to, ak im envirofond tento rok vráti z peňazí zaplatených za povolenky 36 miliónov eur. Argumentujú, že oni do neho ročne odvádzajú stovky miliónov eur, budúci rok by to malo byť zhruba pol miliardy.

Budaj: Aj tak tie produkty vyvážame

Ministrovi na niektorých energeticky náročných fabrikách prekáža aj to, že ich výroby sú často oveľa objemnejšie, ako Slovensko reálne spotrebuje. Osobitne v tejto súvislosti spomenul výrobu hnojív šalianskeho Dusla, ktoré je zase v krajine najväčším spotrebiteľom zemného plynu.

Priškrcovanie výroby domácich fabrík iba pre potreby domáceho trhu by však bolo obmedzovaním podnikania. A tak ako sa Slovensko s niektorými tovarmi spolieha iba na dodávky z cudziny, tak sa iné krajiny zasa spoliehajú na niektoré slovenské výroby.

Budaj fabrikám vyčíta aj to, že ich produkcia sa finalizuje vo veľkej miere až v cudzine. Osobitne pritom menuje zasa Slovalco.

„Hoci sa mi vedenie hlinikární zverilo s mnohými plánmi, zatiaľ sa k výrobe s väčšou pridanou hodnotou nedostali. Iba zo Slovenskej republiky berú energiu, vyrábajú hliníkové ingoty, ktoré sú vo svete žiadané vo všetkých druhoch výrob, a potom prenechávajú výrobu s vysokou pridanou hodnotou iným štátom,“ uvádza v rozhovore pre SME minister.

Tento argument ministra môže byť pravdivý, no lákanie investorov s vyššou pridanou hodnotou zďaleka nie je len úlohou producenta základných surovín. Viac preto môže urobiť vláda lepším nastavením podnikateľského prostredia i ponukou primeraných investičných stimulov.

Slovalco Foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ján Budaj

Klimatická kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie