Denník N

Tri najväčšie riziká štartu 4ky

Najmladší mobilný operátor 4-ka Foto – TASR
Najmladší mobilný operátor 4-ka Foto – TASR

Swan spolu so Slovenskou poštou rozbiehajú nového mobilného operátora, hoci nevedia, koľko ho bude stáť sieť. Pozrite si, aké ďalšie riziká by ešte mohli príchod nového operátora sprevádzať.

1. Nepoznajú náklady, no cenu za služby už stanovili

Firma Swan, ktorá stojí za novým operátorom, má vlastnou sieťou pokrytých asi 40 percent populácie Slovenska. Na zvyšok si dohodla prenájom siete od Slovak Telekomu. Hoci operátor už odštartoval, firmy sa zatiaľ nedohodli, za akú cenu pustí Telekom nového operátora do svojej 2G siete, vhodnej najmä na telefonovanie a esemeskovanie.

Swan môže kalkulovať aj s tým, že Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb sám určí cenu za poskytnutie takzvaného národného roamingu, čiže stanoví alebo určí vzorec na jej prepočet.

Swan, ktorý už predaj rozbehol zrejme preto, aby ešte stihol vianočné operátorské obdobie, hovorí, že ich ceny už obsahujú všetky náklady, sú dlhodobo udržateľné a tiež, že nemajú obavy ani z toho, že by sa cena za roaming dlhodobo nedohodla. „Cena bude skôr či neskôr určená Regulačným úradom alebo dohodou strán,“ napísali zo Swanu.

Filip Hanker, šéfredaktor technologických magazínov Živé.sk a MobilMania.sk, si myslí, že riziko, že by napokon Swan nedostal národný roaming, je zanedbateľné. Upozorňuje, že nový operátor sa stále môže opierať o to, že má vďaka rozostavanej vlastnej sieti právo na to, aby ho jeho konkurenti pustili do ich siete.

Bývalý šéf regulačného úradu Branislav Máčaj to vidí inak. Hovorí, že príchod mobilného operátora na trh bez toho, aby vôbec dopredu mal isté, koľko bude platiť za sieť, je netradičný krok.

„Ako môžete nastaviť cenovú politiku, pokiaľ nemáte dohodnutú nejakú veľkoobchodnú úroveň s hráčom, ktorý vám dáva svoju sieť? Neviem si predstaviť, akým spôsobom potom môžu nastaviť ceny a garantovať ich, ako aj službu samotnú,“ uvažuje Máčaj.

2. Berie na seba riziko aj štátna pošta?

Swan spúšťa mobilného operátora v úzkej spolupráci so štátnou Slovenskou poštou. Na pultoch jej pobočiek sa budú predávať všetky SIM karty, ktoré v týchto dňoch púšťa Swan do obehu.

Otázne preto je, k čomu všetkému táto spolupráca zaväzuje poštu a či sa riziko podnikania Swanu nemôže preliať aj na štátnu firmu.

„Pošta si svoju pobočkovú sieť, na rozdiel od virtuálnych operátorov, nevybudovala z vlastných komerčných príjmov. Buď jej bol majetok zverený, alebo ho získala vďaka zákonom vynucovanému monopolu. Oproti komerčným subjektom tak získava komerčnú výhodu. Ak operátor skončí v strate, kto ju bude financovať? Daňoví poplatníci vo forme straty hodnoty majetku?“ pýta sa Radovan Ďurana z inštitútu INESS.

Pošta hovorí, že ide o úplne štandardnú spoluprácu, ako keď na svojich regáloch predáva trebárs aviváž.

„Slovenská pošta nehradí žiadne náklady súvisiace s fungovaním štvrtého mobilného operátora. Pošta znáša iba náklady spojené s predajom služieb a tieto sú jej zo strany operátora plne hradené,“ vysvetľuje hovorkyňa pošty Stanislava Pondelová.

Swan sa k spolupráci s poštou nedostal cez riadny tender. Tvrdí, že robila takzvané ponukové konanie. Niektorí operátori na trhu sa však už v minulosti ozvali, že žiadne riadne obstarávanie si nevšimli, a avizovali, že by tiež radi predávali svoje SIM karty v hustej predajnej sieti štátnej pošty.

3. Čo ak prídu o licenciu? 

To najhoršie, čo sa teoreticky Swanu a jeho klientom môže stať, by bolo, keby prišiel o mobilné licencie, ktoré získal v decembri 2013. Aktuálne na súde prebieha spor o to, či získané frekvencie začala firma používať v zákonom stanovenom čase, čiže pol roka po ich  získaní.

Bratislavská krajská prokuratúra sa nazdáva, že Swan termíny prešvihol a mal by o licencie prísť. Súd preto prokurátor požiadal, aby rozhodol, že splnenie licenčných podmienok má nanovo detailne preskúmať regulačný úrad.

„Krajská prokuratúra vec napadla 15. júla 2015, pričom termín pojednávania zatiaľ vytýčený nie je, pretože podanie je v štádiu, keď do spisu chodia nahliadať účastníci konania a vedľajší účastníci konania,“ informoval Najvyšší súd.

Swan sa tohto najhoršieho scenára neobáva, tvrdí, že všetko splnil, ako mal.

Ak by Swan o licenciu prišiel, mal by stále možnosť dohodnúť sa s niektorým z operátorov na využívaní celej svojej siete, ako funguje napríklad Tesco Mobile v sieti O2.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Mobilný operátor 4KA

Ekonomika

Teraz najčítanejšie