Denník N

Čaputová po samite lídrov ku klíme: Ako matku dvoch dcér ma znepokojuje, koľko mladých zvažuje, že nebudú mať deti

Prezidentka priletela za svetovými lídrami do Glasgowa bežnou komerčnou linkou. Foto - TASR/AP
Prezidentka priletela za svetovými lídrami do Glasgowa bežnou komerčnou linkou. Foto – TASR/AP

„Keď chceme urobiť akúkoľvek zmenu, musíme začať od seba. Iba vtedy máme právo tlačiť na druhých,“ hovorí prezidentka Zuzana Čaputová o tom, prečo by Slovensko nemalo poľavovať v snahe znižovať vlastné emisie skleníkových plynov, hoci veľkí znečisťovatelia Čína a Rusko sa správajú nezodpovedne.

Denník N sa s prezidentkou rozprával po skončení dvojdňového samitu lídrov, ktorým odštartovala klimatická konferencia OSN v škótskom Glasgowe (známa ako COP26). Krajiny sa na nej dohodujú na zvýšení úsilia v boji s klimatickou krízou. Záverečnú deklaráciu predstavia budúci týždeň.

Zuzana Čaputová s delegáciou do Glasgowa nepriletela vládnym špeciálom, ale letela klasickou komerčnou linkou. Takýmto spôsobom znížila svoju uhlíkovú stopu. Rozhovor sa uskutočnil v stredu tesne pred tým, než sa rovnakým spôsobom vrátila na Slovensko.

Za dva dni prezidentka absolvovala rokovania s viacerými svetovými lídrami aj členmi britskej kráľovskej rodiny – princom Charlesom, vojvodkyňou Kate a jej manželom princom Williamom. Slovensko sa na samite pripojilo k dohode o zastavení odlesňovania do roku 2030.

V rozhovore sa dočítate:

  • či by aj iní slovenskí štátnici mali lietať namiesto špeciálom obyčajnými komerčnými linkami;
  • ako sa o klimatickej zmene rozprávať nielen s mladými, ale aj so staršou generáciou;
  • prečo by sa Slováci mali usilovať znížiť produkciu emisií, hoci niektorí veľkí znečisťovatelia sa správajú menej zodpovedne;
  • či by malo Slovensko prijímať klimatických utečencov alebo zahrnúť ochranu klímy do ústavy.
Prezidentka Zuzana Čaputová v prejave na samite OSN hovorila o strachu mladých ľudí zo života na zdevastovanej planéte. Foto – TASR/AP

Na samit lídrov ste leteli bežnou komerčnou linkou. Mali by podľa vás aj iní ústavní činitelia alebo ministri cestovať na zahraničné cesty takýmto spôsobom?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Rozhovory

Zuzana Čaputová

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie