Denník N

Najväčšie dane na Slovensku platia nemecké podniky a energetické firmy štátu, Křetínskeho a Tkáča

  • FinStat zverejnil rebríček 100 najväčších platcov splatnej dane za rok 2020. Ide o rebríček, ktorý analytická firma aktualizuje denne podľa toho, ako firmy zverejňujú svoje výsledky. 
  • V súčasnosti už zverejnili svoje čísla za rok 2020 takmer všetky významné firmy, preto FinStat pridal aj analýzu tohtoročného rebríčka.
  • Na konci textu zverejňujeme rebríček 100 najväčších platcov dane.

Najväčším platcom podnikovej dane na Slovensku je už niekoľko rokov prepravca plynu Eustream, štátu za rok 2020 zaplatil takmer 154 miliónov eur. Je to o 9 % menej ako pred rokom, kedy zaplatil zhruba 170 miliónov.

Na druhom mieste je rovnako ako vlani SPP – distribúcia, štátu zaplatila 63 miliónov eur. Pred rokom uhradila niečo viac ako 65 miliónov. Obe firmy vlastnia približne na polovicu štát a EPH Daniela Křetínskeho a Patrika Tkáča.

Na treťom mieste je Slovenská sporiteľňa, ktorá zaplatila takmer 53 miliónov. Pred rokom bola táto najväčšia slovenská banka v absolútnom objeme zaplatenej dane na štvrtom mieste za Volkswagenom s podobnou sumou splatnej dane, ako má teraz.

V prvej desiatke sú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Dane a odvody

Firmy

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie