Denník N

Očkovaní do reštaurácie aj v čiernom okrese? Konzílium odborníkov si to vie predstaviť iba za určitých podmienok

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR
  • Podnikatelia v cestovnom ruchu žiadajú, aby aj v čiernych okresoch mohli reštaurácie a hotely obsluhovať aspoň očkovaných.
  • Konzílium odborníkov v piatok odkázalo, ako to vidia oni: vedia si to predstaviť, ale iba za dodržiavania opatrení, ktoré navyše treba sprísniť.
  • Z toho je zrejmé, že to nemusí byť otázka dňa, no na ťahu je vláda.

Konzílium odborníkov v piatok oznámilo svoje odporúčania vláde, čo robiť v zhoršujúcej sa pandemickej situácii. Čakalo sa, že odborníci vyšlú signál aj podnikateľom v cestovnom ruchu, ktorí žiadajú, aby aj v čiernych okresoch mohli reštaurácie a hotely obslúžiť aspoň očkovanú klientelu.

V čiernej farbe tieto prevádzky bežných zákazníkov prakticky nemôžu obsluhovať. Výnimkou je rozvoz a výdaj jedla cez okienko či ubytovanie cestujúcich za prácou. Čiernych okresov má byť od pondelka už 36, čo je odrazom dramaticky sa zhoršujúcej pandemickej situácie.

„Súčasná situácia nám dovoľuje uvoľniť opatrenia pre zaočkovaných len vtedy, keď budeme mať absolútnu záruku, že opatrenia budú dodržiavané, že budú dodržiavané samotnými ľuďmi tým, že im záleží na tom, aby boli zdraví, aby sme zabránili zatváraniu ekonomiky, zatváraniu škôl a súčasne ochránili zdravie a životy ľudí,“ povedala členka konzília Elena Prokopová.

Odborníci si vedia predstaviť, že by očkovaní a ľudia po prekonaní covidu mohli chodiť do podnikov aj v čiernych okresoch, ale len ak sa prijmú ich návrhy na sprísnenie opatrení.

Jedným z nich je obmedzenie pohybu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie